Dan svjesnosti o autizmu: Online nastava – izazov u vrijeme pandemije

Širom svijeta obilježava se Dan svjesnosti o autizmu. Ove godine, zbog pandemije, neće biti obilježen puštanjem plavih balona. Svjetski dan svjesnosti o autizmu proglašen je 2008. sa ciljem informisanja javnosti o problemima osoba sa autizmom i njihovih porodica.

autizam

Prvi put od 2008. godine, Svjetski dan svjesnosti o autizmu nećemo provesti na gradskim trgovima puštajući balone nego ćemo ostati u kućama. Svaka porodica koja ima člana porodice sa poteškoćama u razvoju, radilo se o autističnom spektru ili drugoj dijagnozi u vrijeme izolacije, zbog koronavirusa, susreće se s mnogim izazovima.

“Ono sa čime se roditelji suočavaju jeste kako pomoći, podržati svoje dijete u vrijeme izolacije. Rekla bih da ovo nije samo naša izolacija, naša izolacija je dakle svaki dan. Ovo je izolacija onih običnih građana koji su bili potpuno slobodni prije koronavirusa raditi, kretati se, zabaviti se, učestvovati u svim društvenim sferama, a ovo je prikaz jednog dana, svake porodice koja ima člana porodice sa poteškoćama”, kaže Ines Kavalec, direktorica Centra “Dajte nam šansu”.

Nirvana Pištoljević iz Udruženjea EDUS – Edukacija za sve, ističe da je trenutna situacija jedna velika promjena rutine, a djeca sa poteškoćama u razvoju često vole rutine i stvari kada su aktivnosti koje slijede lako predvidljive, jer onda lako mogu da ih prate. Kako kaže, rutina im smanjuje anksioznost i stres, tako da je ova situacija ektremno stresna.

Jedan od većih izazova za djecu s poteškoćama u razvoju, ali i njihove roditelje svakako je i online nastava. Već treću sedmicu u Kantonu Sarajevo, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i regiji, traje online nastavu za đake i studente. To je samo jedna od mjera koju provode razni nivoi vlasti u našoj zemlji u borbi za prevenciju i zaštitu od koronavirusa. Ova mjera odnosi se i na djecu sa poteškoćama u razvoju.

Mišljenje roditelja je da su u ovom procesu veoma važni asistenti koji su odnedavno uključeni u proces online nastave.

“Taj asistent, treba ga potaknuti, treba ga podržati da je što više u kontaktu i sa nastavnicima i da zajedno sa njima radi na prilagođavanju gradiva i praćenju ishoda učenja. I naravno da je u kontaktu sa roditeljima.”, kaže Maida Agić iz Vijeća roditelja KS.

Naša sagovornica istakla je da za djecu koja imaju različite vrste teškoća boravak u razredima djeluje podsticajno, jer vrijeme provode sa vršnjacima tipičnog razvoja, te od njih uče mnoge društvene vještine. Na čekanju su i druge vrste programa koji imaju rehabilitacijski učinak, no djeca trenutno ne učestvuju u takvim vrstama tretmana.

Posted by on 2020-04-02. Filed under Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login