Danas je Svjetski dan radija

radioDanas je Svjetski dan radija, a 13. februar je izabran zbog toga što je na taj dan 1946. godine osnovan Radio Ujedinjenih naroda.

Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne saradnje, te osiguranja pristupa informacijama putem radija.

U svojoj odluci, Opća konferencija potiče države članice da poduzmu aktivnosti kako bi proslavili ovaj dan, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou, uz sudjelovanje nacionalnih komisija, nevladinih organizacija, javnost i različitih institucija (škola, univerziteta, općina, gradova, medija, novinara, strukovnih udruga, muzeja, kulturnih).

U Bosni i Hercegovini će ove godine biti obilježena sedamdeseta godišnjica Radio Sarajeva, najstarije radio stanice u Bosni i Hercegovini, koja je sa radom počela 10. aprila 1945. godine, neposaredno nakon oslobođenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu.

Taj je radio u godinama postojanja, pa sve do danas, kada njegove tradicije nastavlja BH radio 1, radio i radi na principima koje zagovaraju Ujedinjeni narodi u skladu sa ciljevima zbog kojih se i obilježava Svjetski dan radija.

Posted by on 2015-02-13. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login