Danas masovni protesti ispred zgrade Parlamenta BiH

JMBG, protestU Sarajevu je za danas najavljen najmasovniji protest bh. građana za jedinstveni matični broj. Dolazak su najavile velike grupe ljudi iz gradova širom Bosne i Hercegovine, kao i udruženja poljoprivrednika, penzionera i nezaposlenih osoba.

Demonstranti su pozvali sve stanovnike da im se pridruže ispred zgrade Parlamenta BiH kako bi izvršili pritisak na domaće vlasti i međunarodne predstavnike da se donese Zakon o jedinstvenom matičnom broju.

Očekuje se dolazak više od 5.000 građana iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Osim usvajanja zakona, građani BiH traže i formiranje državnog fonda solidarnosti iz kojeg bi se pomagalo liječenje građana, te od političara zahtjevaju odricanje od 30 posto svojih primanja do kraja mandata u korist fonda.

Zbog ovog problema za danas je najavljena i vanredna sjednica Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Visoki predstavnik Valentin Inzko najavio je protekle sedmice vanredno zasjedanje, a kao temu naveo mogućnosti za rješavanje pitanja zakona o jedinstvenom matičnom broju građana.

Iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu saopćeno da ambasador Nigel Casey očekuje od Vijeća za implementaciju mira da ponovno potvrdi poziv Parlamentarnoj skupštini BiH da djeluje brzo na usvajanju trajnog rješenja ovog pitanja, u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH.

Posted by on 2013-06-11. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login