Danas otvaranje drugog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC

Drugi Međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC (Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival) bit će otvoren danas u sarajevskom Cinema Cityju prikazivanjem filma iz takmičarske selekcije “Za Samu” autora Waada al-Kateab i Edwarda Wattsa.

AJB DOC
AJB DOC

To je priča o intimnom i epskom putovanju kroz ratno iskustvo jedne žene, a film je izraz ljubavi mlade majke prema svojoj kćerki te govori o životu Waad al-Kateab tokom pet godina ustanka u Halepu, Siriji, kada se ona zaljubljuje, udaje i rađa Samu dok se oko nje vodi kataklizmički sukob.

Drugi film na otvaranju je “Čistači” reditelja Hansa Blocka i Moritza Riesewiecka, kojim će biti otvorena netakmičarska selekcija “Last Minute Cinema”. Film govori o nepoznatoj industriji digitalnog čišćenja, skrivenom trećem svijetu gdje se internet rješava sadržaja koji mu se ne sviđa. Silicijska dolina angažuje pet ‘digitalnih njuškala’ među hiljadama drugih, a posao im je brisanje “neprikladnih” sadržaja s interneta.

Nakon otvaranja AJB DOC Film Festivala publiku očekuje 21 dokumentarni film vrhunske produkcije. U svim filmovima koji će biti prikazani postoji težnja za promjenom, što je i slogan ovogodišnjeg festivala, koja se očituje u pojedincu ali i društvu, u tehnologiji isto koliko i državi, ali je najbitnija borba pojedinca koja se dešava zahvaljujući promjeni u njegovoj okolini.

Također, od 21. do 24. septembra u terminu od 10:00 do 12:00, bit će održavan trening i radionica o istraživačkom novinarstvu za novinare i mlade autore, pod vodstvom nagrađivanog britanskog novinara Phila Reesa i urednika vijesti na Al Jazeere Balkans Ede Čelebića. Voditelji treninga i radionice bit će dostupni za izjave medijima u popodnevnim satima.

U nedjelju, 22. septembra bit će održana i prezentacija “Ambasador Palestine: Nova zemlja, novi život” koju će održati Rawan Damen, rediteljica i konsultantica za medije, koja je osnovala i vodi inicijativu Palestinski ambasador.

AJB DOC Film Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, a održat će se u kinu Cinema City u Sarajevu od 20. do 24. septembra, saopćili su organizatori.

Posted by on 2019-09-20. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login