Danas otvorenje džamije Aja Sofija u Istanbulu

Već od ranih jutarnjih sati počeli su pristizati vjernici koji žele obaviti molitvu u džamiji Aja Sofiji, u Istanbulu, koja će nakon 86 godina ponovo biti otvorena za vjerske obrede.

Aja Sofija, Istanbul
Aja Sofija, Istanbul

Aja Sofija će za molitve biti otvorena džuma-namazom, a već nakon sabah-namaza su počeli pristizati oni koji su htjeli obaviti prvu molitvu u njoj nakon 86 godina.

Mnogi građani čekaju na 11 kontrolnih punktova kako bi im bilo dozvoljeno da uđu u prostor predviđen za molitvu.

Nadležne službe nakon dezinfekcije, pristiglima dijele maske i jednokratne sedžade (prostirke za molitvu). Ujedno, građanima dijele i simit i čaj kako bi se okrijepili.

Očekuje se da će ceremoniji otvorenja prisustvovati i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan te drugi zvaničnici nekoliko partija. Također, povodom ceremonije su pristigli i mnogi domaći i strani turisti.

Poduzete su visoke mjere sigurnosti, a obavljene su i završne pripreme.

U okviru mjera uvedenih na sprečavanju širenja koronavirusa, predviđeno je da se molitva obavi u pet zona na otvorenom, tri za muškarce i dvije za žene.

Ujedno na kontrolnim tačkama nadležne službe kontroliraju temperature tijela posjetilaca i da li imaju maske. Na terenu je i 736 zdravstvenih radnika raspoređnih na 17 lokacija te nekoliko desetina ambulatnih vozila, kao i ambulantni helikopter.

Posted by on 2020-07-24. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login