Danas počinje 11. “Jahorina film festival”

Jahorina Film Festival

Jahorina Film Festival

Svečanom ceremonijom i projekcijom najnovijeg filma Emira Kusturice, “Na mliječnom putu”, danas će na Palama zvanično biti otvoren 11. “Jahorina film festival”. Prijavljeno je 978 filmova iz 66 zemalja, od čega je u zvanični program uvršteno 111 filmova iz 37 zemalja, saopšteno je iz “Jahorina film festivala”.

Najviše filmova je iz Amerike, Kanade, Francuske, Italije, Velike Britanije i Indije.

Na festivalu će biti dodijeljene nagrade za najbolji kratki igrani i najbolji dokumentarni film u regionalnoj i međunarodnoj selekciji odvojeno, najbolji film iz Bosne i Hercegovine i Gran-pri “Jahorina film festivala” za najbolji film.

Nagrade će biti dodijeljene i za najbolji eksperimentalni film, studentski film, zatim ekološki, kao i turistički film.

Bit će dodijeljene nagrade i za najbolje ekološke projekte u Bosni i Hercegovini, pa je u saradnji sa entitetskim fondovima za zaštitu životne sredine od 12 prispjelih prijedloga odabrano šest najboljih.

O nagradama će odlučivati petočlani žiri na čijem je čelu režiser iz Beograda Dragomir Zupanc, a članovi su profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Miralem Zupčević, redovni profesor i dramski umjetnik iz Istočnog Sarajeva Ljubo Božović, univerzitetski profesor iz Sarajeva Besim Spahić i režiserka iz Zagreba Spomenka Saraga.

Generalni pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a projekat su podržali i Vijeće ministara, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, fondovi za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Federacije BiH, te opština Pale.

Festival će trajati do 23. septembra.

Posted by on 2017-09-20. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login