Danas počinje 18. Festival komedije “Mostarska liska”

Premijerom predstave „Heroj nacije“ Narodnog pozorišta Mostar večeras će biti otvoreno 18. izdanje međunarodnog Festivala komedije “Mostarska liska”.

Mostar, foto: Ajdin Kamber
Mostar, foto: Ajdin Kamber

U narednih osam dana pripremljen je bogat program, a festival će kao i svake godine biti zatvoren dodjelom nagrada žirija za najbolju predstavu, glumce i režiju.

Na ovogodišnji festival komedije Mostarska liska prijavilo se oko 40 predstava iz zemalja regiona, a selekcijom je odabrano njih sedam u kojima će publika moći uživati u Narodnom pozorištu Mostar narednih dana.

“Pet predstava je iz Bosne i Hercegovine. To su naši prijatelji i gosti i mislim da ćemo uprkos problemima sa pandemijom ove godine imati sadržajno jak i kvalitetan festival”, rekao je umjetnički direktor NP Mostar Emir Spahić.

Osim pozorišta iz BiH nastupit će i ansambl pozorišta Planet Art Zagreba sa komedijom “Ritina škola” kao i Kruševačko pozorište, sa predstavom “Čekajući Godoa”.

Festival će biti otvoren premijerom predstave “Heroj nacije” Narodnog pozorišta Mostar.

“Ja ću samo reći da je u pitanju crna komedija pisca Ivana M. Lalića koji će nam doći na premijeru i ona je na tragu onog najboljeg što imamo od balkanskog humora”, kazao je Goran Damjanac, režiser predstave “Heroj nacije”.

“Ja sam jako zadovoljan procesom, uživao sam u procesu i dosta toga smo uspjeli da pomirimo u tekstu. Sigurno će imati publika šta da vidi i šta da zapamti”, istakao je glumac NP Mostar Saša Oručević.

Mostarska liska bit će zatvorena 30. septembra dodjelom nagrada stručnog žirija, publike i novinara, a u toku trajanja festivala pripremljeni su i off sadržaji u vidu koncerata, izložbi i radionica.

Posted by on 2021-09-23. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login