Danas počinje Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival

Večeras će, devetnaestu godinu zaredom, glavni grad Bosne i Hercegovine postati centar regionalne kinematografije. U narednih devet dana, Sarajevo Film Festival okupit će oko sebe brojne filmske profesionalce iz dvadeset država Jugoistočne Evrope i prikazati najbolja filmska ostvarenja realizirana u protekloj godini u regiji.

Države iz kojih su nominirani filmovi u Takmičarski program festivala su: Austrija, Italija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Albanija, Turska, Kipar, Malta, Moldavija, Gruzija, Azarbeidžan, Armenija i Bosna i Hercegovina

Dvjesta četrnaest filmskih naslova raspoređenih u 12 programa, prikazat će se u narednih devet dana na jedanaest lokacija u Sarajevu. Kao i proteklih godina, broj festivalske publike prestiže cifru od 100.000, dok je broj akreditiranih predstavnika sedme sile u prošloj godini bio veći od 700.

SFF nije samo praznik filma – već godinama je praksa da u festivalskim danima Sarajevo najintenzivnije živi – i radi! Hotelski kapaciteti, hosteli , prenoćišta i privatni smještaj su puni, multiplicira se broj kulturnih događaja koji se odvijaju paralelno sa festivalom, industrija zabave cvjeta, dok ugostiteljski objekti rade do ranih jutarnjih sati.

Zvanično otvaranje 19. Sarajevo Film Festivala najavljeno je za večeras u 20,30 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Tom prilikom bit će održana bh. premijera nagrađenog filma Epizoda u životu berača željeza, redatelja Danisa Tanovića, koji je ove godine i predsjednik glavnog festivalskog žirija.

Na Crvenom tepihu SFF-a, ove godine se očekuju najznačajniji predstavnici regionalnih kinematografija, ali i svjetske zvijezde i velikani filma, među kojima će biti Emile Hirsch, Armand Assante, Leos Carax, Danny Glover, Cristi Puiu, Ari Folman…

Ove je godine festival iznimno fokusiran na publiku, sa misijom da gledatelje svih generacija u što većem broju dovede u kino, stvarajući naviku uživanja u manje komercijalnim, ali veoma kvalitetnim umjetničkim filmovima koji se, inače nemaju često priliku vidjeti.

Posted by on 2013-08-16. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login