Danas predstavljanje informativnih tabli porijekla ulica na Baščaršiji

Baščaršija, SarajevoCeremonija zvaničnog predstavljanja informativnih tabli porijekla naziva ulica na Baščaršiji bit će održana danas u Sarajevu.

Taj događaj će biti prilika za upoznavanje javnosti o projektu izrade turističkih interpretativnih oznaka koje se odnose na značenje i historijat ulica jednog od najstarijih gradskih trgovačkih i zanatskih kvartova – sarajevske Baščaršije.

U tom turistički najatraktivnijem dijelu Sarajeva većina ulica i danas nosi imena tradicionalnih zanata i zanatskih cehova koji su se u njima obavljali i djelovali, a mnogi su se održali i do današnjih dana.

Svrha cjelokupne aktivnosti, koju su inicirali i implementirali predstavnici Zone unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija, uz podršku Općine Stari Grad, USAID-Sida FIRMA projekta i Sarajevo Navigatora, je da na području općine Stari Grad bude unaprjeđena turistička signalizacija vezana za specifične elemente kulturnog i historijskog naslijeđa Baščaršije.

Novopostavljene table zainteresovanima će davati informacije o nazivima baščaršijskih ulica, kao i o tradicionalnim zanatskim vještinama koje se u njima njeguju čime će se odagnati mnoge nedoumice o porijeklu pojedinih proizvoda koji se mogu naći na ovoj lokaciji.

Table sadrže i QR kodve (Quick Response Code) putem kojih će biti dostupne ažurirane turističke informacije na više jezika, najavljeno je iz USAID-Sida FIRMA projekta.

Posted by on 2013-11-26. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login