Danas razgovori o pripremama za popis stanovništva 2013.

popis stanovništva Direktor Eurostata Pieter Everaers doputovat će danas u posjetu BiH, najavljeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Everaers će se u BiH sastati sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrom finansija i trezora BiH Nikolom Špirićem, direktorima bh. Agencije za statistiku i entitetskih instituta za statistiku s kojima će razgovarati o pripremama za popis stanovništva u domaćinstava u BiH u 2013.

Također, bit će razgovarano o rezultatima prve misije o procjeni popisa koju je uradio Upravni odbor Međunarodne posmatračke operacije (MPO).

Osnovi zadatak UO MPO-a je da nadgleda cjelokupno provođenje popisa s tehničke strane kao i da na licu mjesta prati sve faze popisa.

Prva misija UO MPO-a održana je od 23. do 26. aprila 2012., a druga prošle sedmice.

Podsjećamo, Memorandum o razumijevanju između Evropske komisije, Vijeća Evrope i Vijeća ministara BiH o MPO-u za popis stanovništva i domaćinstava koji će biti proveden 2013. potpisan je 18. aprila 2012.

Upravljačko tijelo MPO-a sačinjavat će Evropska komisija, Vijeće Evrope i Ujedinjene nacije, a predsjedavat će Eurostat – Ured za statistiku Evropske komisije.

Posted by on 2012-07-02. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login