Danas se obilježava Svjetski dan potrošača: Kršenje prava u stalnom porastu

potrošačiKršenje potrošačkih prava u stalnom je porastu zbog ekonomskih teškoća društva i nerazvijenog bh. tržišta, gdje su džepovi potrošača nepresušan izvor za namirenje svih dugova, kazali su iz Institucije ombudsmena za zaštitu potrošača BiH, povodom Svjetskog dana prava potrošača, koji se obilježava danas.

Edukacija potrošača

Pitanje zaštite potrošača, ističu, u BiH je osigurano kako dobrim zakonskim okvirom, tako i imenovanim nosiocima zaštite potrošača, među kojim je Institucija ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH.

– U proteklom periodu mnogo se uradilo na segmentu edukacije potrošača jer samo obrazovan i informisan potrošač je dobro zaštićen potrošač, kazala je Mediha Bakalović, pomoćnica ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH.

Povodom obilježavanja ovog dana jučer je u Banjoj Luci održan okrugli sto na kojem je rečeno kako potrošači treba da budu informisani koja su njihova prava kako bi ih na najefikasniji način iskoristili, te kako je samo obaviješeten potrošač zaštićen i siguran prilikom kupovine. Istaknuto je i kako su zakonom u tom bh. entitetu definirana prava potrošača, te da postoji zaštita od  inspekcijskih i sudskih organa, te zaključeno da je za većinu potrošača pravosudni postupak trošak koji ne mogu priuštiti.

– Potrošači imaju pravo da zatraže informaciju od trgovca o proizvodu i usluzi i trgovac je obavezan da im odgovori na ta pitanja i na reklamaciju, naglasio je rukovodilac Odsjeka za potrošače u Ministarstvu trgovine RS-a Braco Vrančić.

Potrošači u BiH, smatra Admir Kapo, predsjednik Udruženja Kupujmo i koristimo domaće, ugroženi, posebno zbog činjenice da se na policama brojnih marketa nalazi više proizvoda koji se uvezu, nego što je domaćih. Takvu situaciju, kazao je, treba hitno mijenjati.

Pritužbe

– Potrošačima u BiH je ostavljeno na svijest i savjest da kupuju šta hoće, a kod nas je uglavnom situacija takva da se kupuju jeftiniji proizvodi, koji su u većini slučajeva i lošeg kvaliteta. Što se tiče cijena, one se mijenjaju u zavisnosti od stanja na tržištu određenih proizvoda, ali potrošači često ispaštaju i zbog proizvoljnog mijenjanja cijena od prodavača, bez ikakvog osnova. Činjenica je da cijene rastu, a dovoljan pokazatelj je taj da smo prije nekoliko mjeseci za 100 KM mogli kupiti mnogo više proizvoda nego što možemo sada, kazao je Kapo.

Pritužbe potrošača nisu rijetkost, što su nam potvrdili i u Instituciji ombudsmena, gdje su kazali kako se te pritužbe najviše odnose na ekonomske usluge od općeg interesa kao što su isporuka struje, plina, grijanja, vode, telekom usluge, poštanske usluge i usluge transporta, bankarske usluge i komercijalne usluge.

Predsjednik Udruženja potrošača Zvono iz Bijeljine Marko Maksimović smatra da se prigovori potrošača najčešće rješavaju dogovorom, uz savjete sa udruženjima, te uz obavezan račun i garanciju.

Posted by on 2014-03-15. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login