Danas se očekuje prelijevanje HE Rama treći put od izgradnje brane

 HE Rama Zbog povećane akumulacije tokom večernjih sati u srijedu kao i danas iz HE Rama morat će se ispustiti višak vode što bi moglo izazvati plimni val, kazao je u izjavi za Fenu glasnogovornik Štaba Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Pero Pavlović.

“Želimo na vrijeme informisati građane o mogućem dolasku plimnog vala”, kazao je Pavlović te pozvao građane da budu na oprezu i da kontaktiraju Operativni centar Civilne zaštite.

Prelijevanje vode očekuje se u poslijepodnevnima satima, a iz HE Rama navode kako će ovo biti treće prelijevanje vode, preko brane, iz HE Rame od njenog postojanja.

Prva dva prelijevanja desila su se 1977. i 1995. godine, a trenutno je ostalo 10-tak centimetara da se voda prelije preko brane.

Pavlović pojašnjava kako je akumulacija na HE Rama popunjena do maksimuma te da je za očekivati da će iz HE Rama morati puštati preljev vode prema Jablanici, što može izazvati određene poteškoće građanstvu koje živi uz korito Rame sve do Jablanice i po sistemu spojenih posuda od Jablanice prema Mostaru i južno od Mostara.

“Iz tog razloga pozivamo građane koji žive nizvodno od HE Rama, posebno u naselju Gračanica, da pripaze i da kontaktiraju svoj općinski Operativni centar o tome kakvo je trenutno stanje”, istaknuo je Pavlović.

Objašnjava kako je Federalna uprava Civilne zaštite, već ranije, uputila dopis u kojem upozorava na mogući dolazak plimnog vala.

Posted by on 2013-04-04. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login