Dani akademskog teatra: Osam predstava za osam dana

Teatar kabare TuzlaNa “Svjetski dan teatra”, 27. marta, navršava se punih dvanaest godina od osnivanja Teatar kabarea Tuzla, novog teatarskog prostora u gradu Tuzli, Tuzlanskom Kantonu i Federaciji BiH.

Tim povodom, sada već tradicionalno, biće organizovan međunarodni teatarski festival XII TKT FEST – Dani akademskog teatra. Ovo je jedinstvena teatarska manifestacija koja u povodu Svjetskog dana teatra  okuplja teatre, teatarske umjetnike i studente Akademija, kako iz BiH, tako i iz ostalih zemalja regije, a i šireg europskog prostora.

Na ovogodišnjem festivalu, bit će izvedeno osam predstava za osam dana i u Tuzli će gostovati preko 100 teatarskih umjetnika iz Beograda, Zrenjanina, Rijeke, Virovitice, Sarajeva, Mostara i Beča. Na festivalu će biti premijerno izvdene dvije predstave – “Stanica” Emine Goletić, u režiji Harisa Šertovića, i “Ona”, autorice Klarik Perić, u koprodukciji Narodnog pozorišta Toša Jovanović iz Zrenjanina i Akademije umjetnosti Novi Sad. Sve predstave će se izvoditi i na sceni Teatra kabare Tuzla.

Za vrijeme trajanja XII TKT FEST-a, publika će ima priliku dati i svoj sud o predstavama, i na taj način odrediti pobjednika festivala, a u okviru ceremonije otvaranja biće otvorena i pozorišno-dokumentarna izložba u povodu 150 godina od rođenja Branislava Nušića, autora Srđana Vukadinovića, “Komedija na sceni Teatra Kabare Tuzla”.

Repertoar

Ovogodišnji festival ponudiće slijedeće predstave, koje će biti odigrane na sceni Teatra kabare Tuzla, sve s početkom u 19.30 sati:

● “Priča sa istočne strane”, autor: Darko Lukić, režija: Aida Bukvić,
27. mart – Bosansko narodno pozorište Zenica i Sartr, Sarajevo

● “Premijera: “Stanica”,  autorica Emina Goletić, režija Haris Šertović
28. mart – Teatar kabare Tuzla

● “”Otelo”,  autor: Vilijem Šekspir, režija: Sead Đulić
29. mart – Mostarski teatar mladih 1974

● “”Naši dani”, autor: Radoje Domanović, režija: Radoslav Milenković
30. mart – Proces teatar, Beograd

● “”Ispad”,  autor: Luz Hubner, režija: Damir Madžarić
31. mart – Kazalište Virovitica

● “”Međuigre 0-24”, autor i režija: Zijah Sokolović
1. april – produkcija Zijah Sokolović

● “”Kurva”, autorica: Vedrana Rudan, režija: Zijah Sokolović
2. april –  HNK  Ivan Plemeniti Zajc, Rijeka

● “Premijera: “Ona”,  autor M. Kralik Perić, režija: Mija Knežević
3. april –  Narodno pozorište “Toša Jovanović” Zrenjanin i Akademija umjetnosti Novi Sad

Posted by on 2014-03-14. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login