Dani BHAAAS-a u BiH „Most znanja“ u Tesliću od 25. do 28. maja

BHAAASDeveti Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) u BiH pod nazivom “Most znanja” bit će održani u Tesliću od 25. do 28. maja, pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Predsjednica BHAAAS Dušica Babović-Vuksanović je danas u Sarajevu kazala novinarima da će ovogodišnja manifestacija sadržavati 10 različitih simpozija iz medicine i također još 10 simpozija iz tehničkih nauka.

– Dakle to je ogromna količina znanja koja će se prezentirati. Nadam se da ćemo imati dovoljno učesnika koji će od toga imati neku korist – navela je Babović-Vuksanović.

Što se tiče medicinskih simpozija, najavila je prezentaciju iz više medicinskih nauka, uključujući hirurgiju, pedijatriju, porodičnu medicinu itd.

– U toku ovog skupa, imat ćemo i dva koncerta. Jedan od njih će biti koncert Sarajevske filharmonije, s kojom imamo dugogodišnju saradnju. Također, bit će održan i koncert studenata Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva. To je kvintet harmonika „Accordeus“ – istaknula je Babović-Vuksanović.

Izrazila je nadu da će ova manifestacija biti uspješna, najavljujući oko 600 polaznika te značajan broj predavača iz BiH kao i iz drugih zemalja, SAD-a i još 15-ak država.

Babović-Vuksanović je zahvalila Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i ministrici Semihi Borovac na podršci i saradnji.

Ministrica Borovac i Babović-Vuksanović danas su u Sarajevu potpisale Memorandum o saradnji kojim se definira saradnja i zajedničko promoviranje učešća predstavnika BHAAAS-a, ali i cjelokupne naučne dijaspore BiH u razvojnim i drugim ključnim programima, projektima i procesima u BiH, u skladu s nedavno usvojenom Politikom saradnje s iseljeništvom BiH.

Posted by on 2017-05-26. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login