Dani europskog nasljeđa u Olovu: Zaštititi kulturna dobra

Olovo, stećakDani europskog nasljeđa održavaju se u Olovu, gradu smještenom 50 km sjeveroistočno od Sarajeva. Višegodišnji projekat Vijeća Europe, koji se realizuje u više od 50 europskih zemalja pa tako i u BiH, ove godine je prema mjestu održavanja nazvan “Kulturno nasljeđe Olova i olovskog kraja”.

Kako su izjavili organizatori manifestacije, Dani nasljeđa su prilika da se usmjeri pažnja na kulturno-povijesne spomenike na ovom području, pored ostalog da se promoviše lokalitet stećaka Mramor u Musićima koji su nedavno upisani na, listu svjetske kulturne baštine.

“Nekropola u Musićima je upisana na Listu svjetske baštine UNESCO, u okviru zajedničkog projekta Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Ovakvi događaji kao što je obilježavanje Dana evropske baštine zaista puno znače za lokalne zajednice. Oni promovišu nasljeđe i skreću pažnju na ono što BiH ima i što se mora štititi i zaista promovisati. Nasljeđe ne može biti neiskorišteno, ono mora postati generator razvoja, a lokalne zajednice moraju shvatiti da kroz ovakve lokalitete, kao što je ovaj u Musićima, mogu privući turiste i mogu ostvariti određene benefite za lokalnu zajednicu. Ali, prvenstveno moraju zaštititi ovaj lokalitet”, navodi Siniša Šešum, šef ureda UNESCO-a u BiH.

Govoreći o stećcima u Musićima, Zijad Halilović iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kaže da se na ovoj lokaciji nalazi 81 stećak.

“Dvadeset tri su u formi ploče, šesnaest je sanduka, a najveći broj je sljemenjaka odnosno sarkofaga, četrdeset i dva”, dodaje Halilović.

Otvarajući manifestaciju, ministrica kulture i sporta federacije BiH Zora Dujmović je poručila kako kulturno nasljeđe BiH predstavlja ogromno bogatstvo koje zaslužuje više brige i bolju promociju.

“Ovom kulturnom manifestacijom želimo, između ostaloga, pokazati nama i svijetu kako smo ponosni na našu kulturu, kako smo prebogati kulturno-povijesnim nasljeđem i da se umijemo brinuti za kulturnu baštinu. Istina, moramo mnogo toga još uraditi kako bi to naše materijalno i nematerijalno kulturno bogatstvo u svim segmentima sačuvali i valorizirali”, izjavila je Dujmović.

U ulozi domaćina načelnik Općine Olovo Đemal Memagić je posebno pohvalio aktivizam oko 600 mladih, koji su učešćem u ovoj manifestaciji pokazali da znaju prepoznati i čuvati kulturno bogatstvo.

“Posebno se oslanjamo na omladinu, da oni ovo baštine u dijelu svega što će Bosnu i Hercegovinu i Olovo učiniti sastavnim dijelom evropskog nasljeđa”, ističe Memagić.

Brojne delegacije, kulturni radnici i predstavnici ministarstva kulture Federacije BiH i Republike Srpske, predstavnici institucija Bosne i Hercegovine, Ambasade Hrvatske, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, uvjerile su se u bogatstvo spomenicima u ovom kraju.

Osim obilaska područja nekropole sa stećcima Mramor u Musićima (80 stećaka) posjetioci su obišli i druga mjesta bogatog kulturno-povijesnog nasljeđa Olova i olovskog kraja: obelisk Kralja Tvrtka, što je jedan od najstarijih kulturno-povijesnih spomenika čija starost još nije precizno procijenjena, zatim ostatake srednjovjekovne crkve sv. Roka u Bakićima Donjim (jedno od najstarijih crkvišta na Balkanu), Crkvu Majke Božje izgrađene u XIV stoljeću – proglašene nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, graditeljsku cjelinu Drvene džamije u Solunu kod Olova izgrađene 1546. godine – proglašene nacionalnim spomenikom BiH koja baštini iskustva i tradiciju drvenih džamija u Bosni i Hercegovini.

Održana je i posjeta kovačnicama u selu Oćevija (smještenom između Vareša i Olova), koje su do danas, sačuvale tradicionalni, srednjovjekovni način kovanja željeza.

“Nastojali smo upoznati ljude o kulturnoj baštini Olova, koja je jako bogata spomenicima. Mi jesmo zaštitari, mi smo Zavod za zaštitu spomenika koji pokušava konzervirati, obnoviti, sanirati, ali to možemo samo u suradnji sa lokalnom zajednicom. Ovi lokaliteti koje smo obišli bili su u lošijem stanju, ali, evo, radimo zajedno, Ministarstvo kulture i sporta, u čijem smo sastavu i lokalna zajednica Olova”, poručila je Lidija Mićić, direktorica Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH.

U srijedu se održavaju okrugli sto i stručni simpozij o kulturnom nasljeđu olovskog kraja, zatim izložba i prezentacija literarnih i likovnih radova mladih na ovu temu.

Podsjećanja radi, Dani europskog nasljeđa su tradicionalna manifestacija koja se svake godine obilježava u više od 50 zemalja Europe. Različitim kulturnim programima želi se ukazati na važnost očuvanja zajedničke kulturne baštine, poštivanja različitosti, poticanja tolerancije, kao i borbi protiv rasizma i ksenofobije.

Posted by on 2016-10-27. Filed under Olovo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login