Dani frankofonog filma u Meeting Pointu

 Meeting Point

kino Meeting Point

U periodu od 28. do 30. marta, u kinu Meeting Point bit će održani Dani frankofonog filma 2013. Tokom tri dana publika će imati priliku da pogleda četiri filma: Titeuf, Imena ljubavi, Divovi i Morgen.

Titeuf, režija Zep; animirani film, Švicarska, 2011, 87 min.
Četvrtak, 28. mart 2013. u 14 sati

Katastrofa! Nadia slavi rođendan a Titeuf nije pozvan! Uz to, još veći potres će uzdrmati Titeufov život i pretvoriti ga u haos jer su odrasli definitivno, još jednom ispali totalni bezveznjaci…Titeuf pokušava da razumije šta se dešava i kako bi popravio stvar smišlja strategije osuđene na propast… Ne gubeći iz vida svoj krajnji cilj: da ga Nadia pozove na proslavu svog rođendana!

Imena ljubavi, režija Michael Leclerc; komedija, Francuska, 2011, 104 min.
Četvrtak, 28. mart 2013. u 20 sati

Komunikativna i otvorena djevojka Bahia Benmahmoud intenzivno se zalaže za političke ciljeve tako što ne oklijeva da ide u krevet sa svojim neprijateljima kako bi ih preobratila, a u igri je cijela desnica. Ona uglavnom dolazi do dobrih rezultata. Sve dok ne sretne Arthura Martina, diskretnog četrdesetogodišnjaka koji izbjegava rizike bilo koje vrste.

Divovi, režija Bouli Lanners; drama, Belgija, 2011, 85 min.
Petak, 29. mart 2013. u 20 sati

Dva brata, Seth i Zak, u dobi od 15 i 13 godina, prepušteni su sami sebi tokom ljeta, u djedovoj kući u belgijskim Ardenima, nakon misterioznog odlaska njihove majke, koja se samo ponekad javi telefonom. U dobi kad je sve moguće, oni će zajedno započeti veliku i opasnu avanturu svog života.

Morgen, režija Marian Crisan; drama, Rumunija, 2010, 100 min.
Subota, 30. mart 2013. u 20 sati

Četrdesetogodišnji Nelu je čuvar u supermarketu u Salonti, malom gradu na granici između Rumunije i Mađarske. Upravo na tom mjestu brojni imigranti bez papira na sve načine pokušavaju da pređu u Mađarsku, a zatim u Zapadnu Evropu. Jednog jutra Nelu pored rijeke pronalazi Turčina koji pokušava da pređe granicu. Iako ne uspijevaju da komuniciraju riječima, ova dva čovjeka će se ipak razumjeti.

Trodnevni filmski program dio je obilježavanja Dana frankofonije u BiH, održava se u organizaciji Francuske Ambasade u BiH i Francuskog instituta, u saradnji sa ambasadama Belgije, Rumunije, Švicarske i kina Meeting Point.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

 

Posted by on 2013-03-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login