‘Dani nacionalnih manjina KS’ otvoreni mađarskim fotografijama i češkom muzikom

Izložbom fotografija autora Jožefa Farkaša, večeras je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine (MAK) svečano otvorena šesta kulturna manifestacija ‘Minority fest – Dani nacionalnih manjina Kantona Sarajevo’.

Dani nacionalnih manjina KS

Radi se o portretima muzičara, a većina fotografija snimljena je posljednjih 25 godina na njegovim putovanjima. Autor je večeras izrazio zadovoljstvo zbog prilike da fotografije, nakon postavke u drugim evropskim gradovima, vidi i sarajevska publika.

Manifestaciju Minority fest -festival kultura nacionalnih manjina organizira Vijeće nacionalnih manjina Kantona Sarajevo s mađarskim udruženjem ‘Hum’ i Udruženjem građana češkog porijekla ‘Češka beseda’, uz podršku Skupštine Kantona Sarajevo.

Kako je na otvaranju kazao predstavnik Mađara u Kantonu Sarajevo i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo Vedad Hadžibegić večeras su, zahvaljujući umjetniku i majstoru fotografije Jožefu Farkašu i učenicima Osnovne muzičke škole ‘Mladen Pozajić’, objedinili mađarsku fotografiju i češku muziku.

Najavio je da su u okviru manifestacije, koja će se održati u Sarajevu do početka decembra, planirani brojni kulturno-zabavni događaji čiji je cilj promocija i prezentacija kulturne baštine manjina koje žive u Sarajevu.

„Sarajevo je puno nacionalnih manjina koje zajedno žive i surađuju i u tome se ogleda njegovo bogatstvo. U ovom sazivu Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo, petnaest predstavnika predstavlja petnaest nacionalnih manjina. Možda i nismo dovoljno svjesni vrijednosti kulturnog šarenila, pa evo, još jedne prilike da ukažemo da kulturna raznolikost nacionalnih manjina, stopljena u jedno, predstavlja najljepši šareni bosanski ćilim“, naglasio je.

Predsjednica Udruženja građana češkog porijekla ‘Češka beseda’ Sarajevo Jovanka Manzalović-Šalaka podsjetila je da je to udruženje dosad uspostavilo suradnju sa mnogim institucijama kulture.

„A i ovo večeras je jedan mali doprinos očuvanju češke kulturne baštine u Sarajevu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini“, naglasila je dodajući da je hor OŠ ‘Mladen Pozajić’ izveo dvije češke narodne pjesme.

Izložba fotografija ‘Svjedoci vremena’ bit će postavljena do srijede 29. maja u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Posted by on 2019-05-27. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login