Danska ukida plaćanje gotovinom

DanskaDanska je korak bliže na putu da postane prva svjetska nacija “bez gotovine”

Naime, tamošnja vlada predložila je ukidanje obaveze trgovcima da primaju gotov novac.

Danska grupa Finansradet koja lobira za interese finansijske industrije, tvrdi da će mjera osloboditi trgovce od troškova osiguranja.

Trend prema društvu bez gotovog novca je uočljiv u svim skandinavskim zemljama, piše Independent i ističe da trećina Danaca već koristi zvaničnu aplikaciju Danske banke MobilePai koja omogućava plaćanje računa jednostavnim potezom po ekranu mobilnog telefona.

Postoji bojazan da će tranzicija prema digitalnom plaćanju povećati rizik od prevara, kao što je to slučaj u Švedskoj, gdje su se obmane putem kreditnih kartica udvostručile u posljednjoj deceniji. No, Danska banka povezuje račune MobilePaia s ličnim podacima (OIB), što umanjuje navedenu opasnost.

Prema pisanju Independenta, nema nikakvog razloga da danski parlament odbaci prijedlog jer je plaćanje digitalnim putem već uobičajeno.

Danska, Švedska, Norveška, Finska i Island važe kao svjetski lideri u bezgotovinskom plaćanju koje je uobičajeno i za takve proizvode kakvo je pakovanje žvakaćih guma.

Prije dvije godine, pljaškaš banke u Švedskoj ostao je praznih ruku jer se ispostavilo da banka u Stockholmu posluje bez gotovine. Pet od šest velikih švedskih banaka otvara bezgotovinske kancelarije, a pojedini komentatori predviđaju da će novac nestati iz upotrebe do 2030. godine.

Posted by on 2015-05-27. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login