Danska želi suverenitet nad Sjevernim polom

Danska Danska je podnijela zahtjev UN-u, tvrdeći da je regija koja okružuje Sjeverni pol povezana s kontinentalnim dijelom Grenlanda, danske autonomne teritorije. Ministar vanjskih poslova Martin Lidegaard izjavio je da je to “historijska i važna prekretnica” za Dansku.

Kanada i Rusija već su pokazali vlastite pretenzije prema energentima bogatoj arktičkoj teritoriji.

Arktičke zemlje složile su se da UN-ova komisija riješi njihov spor.

U središtu spora je greben Lomonosov, 1. 800 kilometara dugačak podvodni planinski lanac koji dijeli Arktik na dva dijela.

Još u 2008. godini Američki geološki zavod je procijenio da skoro 22 posto neotkrivenih svjetskih resursa leži sjeverno od Arktičkog kruga, ali da je malo vjerovatno da ima velikih nalazišta nafte ili gasa ispod dubokih voda Sjevernog pola.

Tim danske misije u UN-u uručio je komisiji tri kutije s dokumentima u ponedjeljak, saopćio je portparol misije za BBC.

Komisija od 21 člana morat će istražiti da li ima dovoljno naučnih dokaza da se pokaže koliko su pretenzije na Sjeverni pol opravdane. Ako se navodi podudaraju, države koje su ih predstavile morat će pregovarati, saopćio je portparol.

Posted by on 2014-12-20. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login