Deložacija kolekcije Ars Aevi ravna granatiranju Vijećnice

Dino Mustafić

Dino Mustafić

Internacionalni teatarski festival MESS, kao najstariji teatarski festival u regionu koji je u 52 godine postojanja ugostio najveće svjetske teatarske umjetnike i umjetnice, oštro protestuje povodom deložacije kolekcije Ars Aevi najavljene za ponedjeljak, 7. maja.

“Najavljena deložacija varvarski je čin, ravan granatiranju Vijećnice”, upozorio je u subotu direktor Festivala MESS Dino Mustafić.

“To je šamar kosmopolitskom Sarajevu, dodao je on naglašavajući da ovakav odnos prema internacionalnoj kulturi, nije ništa drugo do pokušaj da se obesmisli umjetnički angažman i država BiH pretvori u teritorij bez identiteta i civilizacijskih referenci”.

Svojim reagovanjem Festival MESS želi apelirati na nadležne institucije da ne dozvole sramotno gaženje višedecenijskih napora koji su postojanjem ove kolekcije Sarajevo stavili na kulturnu i umjetničku internacionalnu mapu, te ga pored uobičajenih tragičnih datuma i historijskih događaja učinili prepoznatljivim i po djelima univerzalne vrijednosti.

“Poručujem svima koji očekuju da mi, umjetnici, posustanemo – Festival MESS je uz sve bosanskohercegovačke projekte umjetnosti i kulture koji čuvaju bogatstvo svih bh. identiteta i koji nas drže uključenim u evropske i svjetske civilizacijske tokove”, poručio je Mustafić, saopćeno je iz Festivala MESS-a.

Posted by on 2012-05-07. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login