Demofest privukao hiljade posjetilaca

Demofest

Demofest

Tvrđava Kastel posljednje dvije večeri bila je pretjesna da primi sve ljubitelje dobre muzike i sjajne zabave koji su iz cijelog regiona stigli na ovogodišnji, šesti po redu Demofest.

Zbog kvalitete programa koji nudi, ovaj je festival postao i najbolje i najprepoznatljivije okupljalište demobendova iz regiona.

Mladim se grupama s prostora ex-Jugoslavije pruža šansu da pokažu šta umiju, a onim najboljim snimanje prvog nosača zvuka te izradu video spota koju radi MTV.

Osim takmičarskog dijela, ljubitelje dobre muzike svakako privlači i revijalni dio programa u kojem svake godine nastupaju muzičke zvijezde iz regiona i svijeta.

Zvijezde ovogodišnjeg Demofesta bili su, bez sumnje, članovi Dubioze kolektiv koji su prvo veče festivala privukli preko 5 hiljada svojih fanova i time oborili sve rekorde dosadašnjih festivala. I svako veče nakon žive svirke počinju DJ zabave koje traju do same zore.

Ništa lošiju zabavu nisu ponudili ni Partibrejkersi koji su u petak održali sjajan koncert.

U sklopu Festivala, u prostorijama DFK paba, otvorena je i izložba slika Davora Gopca.

Nakon uspješno održane izložbe u Sarajevu, frontmen Psihomodo Popa, Davor Gobac, predstavio je svoja likovna djela u okviru ovogodišnjeg Jelen Demofesta.

Gobac se već duži niz godina intenzivno bavi vizualnim stvaralaštvom orijentišući se na alternativnu viziju umjetnosti. On ne prodaje svoje radove, on ih poklanja prijateljima, pa je stoga još zanimljivije bilo vidjeti unikatni vid izražaja te Gobčev dar za oduševljavanje javnosti na još jedan način.

U okviru festivala održana je radionica za bubnjeve i udaraljke “Manic Drum”, na kojoj su predstavljene mnoge bubnjarske tehnike i trikovi velikih slovenačkih Manic Mania stručnjaka.

Pažnju je privukla i strip radionica te promocija četvrtog broja strip časopisa “Parabellum”. Predavanje na temu “Stripovi i kako ostati normalan ako se njima bavite”, održao je  Bane Kerac, jedan od najboljih strip crtač sa prostora ex-Ju.

Sedmočlani žiri Jelen Demofesta, koga čine eminentni muzičari i muzički kritičari iz BiH i regiona, imao je težak zadatak da od 30 prijavljenih demobendova koji su se predstavili kroz dvije takmičarske večeri izabere njih osam koji će nastupiti u finalnoj večeri.

Posted by on 2013-07-20. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login