Demokratski kongresmeni tužili Trumpa

Donald Trump

Donald Trump

Oko 200 kongresmena iz redova Demokratske stranke tužilo je danas američkog predsjednika Donalda Traumpa federalnom sudu, tvrdeći da je on primao finansijska sredstva od stranih vlada preko svojih kompanija, a bez odobrenja Kongresa, što predstavlja kršenje Ustava SAD.

U tužbi, koju je podnijelo najmanje 30 senatora i 166 članova Predstavničkog doma, stoji da Trump nije tražio odobrenje Kongresa ni za jednu od uplata za stotine svojih preduzeća koje je dobijao od stranih vlada otkako je u januaru preuzeo predsjednički mandat, iako je po Ustavu dužan da takvo odobrenje zatraži, prenosi Reuters.

Dva kongresmena koja su potpisala tužbu napomenuli su da je ovo dosad najveći broj članova Kongresa koji su tužili jednog američkog predsjednika.

Bijela kuća, za sada, nije iznijela nikakav komentar s tim u vezi, ali je saopštila da Trumpovi poslovni interesi ne predstavljaju kršenje Ustava.

Trumpova organizacija je obećala da će profit od klijenata koji predstavljaju strane vlade donirati američkom Ministarstvu finansija, ali da neće zahtijevati od tih klijenata da se identifikuju, podsjeća britanska agencija.

Posted by on 2017-06-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login