Demonstracije ispred Bijele Kuće protiv intervencije na Siriju

Bijela kuća

Bijela kuća

Oko 500 demonstranata okupilo se ispred Bijele kuće u Vašingtonu, protestujući zbog mogućih američkih vojnih napada na Siriju.

Jučerašnji protesti bili su jedan od nekoliko protestnih skupova planiranih u više gradova u SAD uoči velikog skupa zakazanog za sutra u Vašingtonu.

Nekoliko manjih protesta organizovano je u gradovima širom SAD i u Vašingtonu, od kada je američki predsjednik Barak Obama najavio prošle sedmica da će Vašington pokrenuti vojnu akciju protiv Sirije.

Međutim, na jučerašnjim skupovima u Vašingtonu i desetak drugih gradova u SAD, od Albukerkija u Novom Meksiku do Jangstauna u Ohaju, okupilo se više ljudi nego ranije.

U Vašingtonu, demonstranti su uzvikivali slogane protiv beskonačnih ratova, zahtijevajući od Kongresa da glasa protiv vojnih udara na Siriju. Kongres se sastaje naredne sedmice.

Na transparentima je pisalo “Bombardovanje Sirije neće zaštititi ljude, već će ih ubiti” i “Irak, Libija, Sirija: beskonačni ratovi za Carstvo”. Carstvo je eufemizam za SAD.

Oko 500 demonstranata, od kojih su neki došli u Vašington iz drugih dijelova istočne obale Amerike, okupilo se samo nekoliko sati nakon što se Obama obratio naciji tražeći podršku za vojnu akciju protiv Damaska, kao odgovor na “najgori napad hemijskim oružjem u 21. vijeku”.

Posted by on 2013-09-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login