Dentalni turizam šansa za BiH

Dentalni turizam  BiH ne koristi dovoljno veliki potencijal u oblasti dentalnog turizma. Kvalitet stomatoloških usluga odavno je prepoznala bh. dijaspora. Mnogi vide šansu za razvoj “zdravstvenog turizma”.

Odlazak zubaru je sastavni dio godišnjeg odmora svakog bh. gastarbajtera. Stomatolozi kažu da se njihov posao polako pretvara u sezonski, jer je tokom ljetnih mjeseci jako mnogo pacijenata, pa tada rade i po trinaest sati dnevno.

Dobar glas se daleko čuje, pa nije rijetkost da i stranci po preporuci prijatelja dolaze u BiH po “nove zube”. Neki bi rekli da je upravo to šansa, ali i problem. Oblast zdravstvenog ili u ovom slučaju dentalnog turizma u BiH, potpuno je neuređena.

Od ove prilike bi mnogi mogli imati koristi, kaže doktorka Vanja Krsmanović iz Banjaluke: “Mi nismo turistički radnici, već zdravstveni. Pokušala sam da reklamiram svoju ordinaciju u nekim zemljama EU, ali bez većeg uspjeha. Nijemci, Šveđani ili Britanci prije svega žele znati gdje idu, pitaju se da li je BiH sigurna zemlja. Kompletan proizvod, od prevoza, smještaja do raznih turističkih sadržaja, je nešto čime se bave agencije i turističke organizacije.”

Cijene niže do pet puta, a usluga vrhunska

Ono što je najvažnije jeste vrhunski kvalitet usluge. Ona je zagarantovana, kaže doktorka Krsmanović. “Istu opremu kakvu mi imamo, koriste i ordinacije u Njemačkoj i Švicarskoj. Primjera radi, moja ordinacija ima najmoderniji aparat za brzu izradu krunice, koja je gotova za 24 sata. Brojne zdravstvene ustanove kod nas raspolažu najsavremenijom opromem.”

Sunčica Franjić, koja u Cirihu živi nekoliko godina, u Švicarskoj još nikada nije išla kod zubara. Ona i njen suprug imaju svog stomatologa u Banjaluci.

“Na sreću, protetika nam još uvijek ne treba, radimo samo popravke. Čim dođemo na odmor idemo na redovnu kontrolu. Jedna plomba bi nas u Švicarskoj koštala 200 do 300 franaka, a u BiH najviše 50 maraka. Ono što je još važnije jeste da smo zaista zadovoljni. Ne vjerujem da bismo u Cirihu dobili išta bolju uslugu. Naši doktori u Bosni su odlični stručnjaci”, kaže Sunčica.

Osim dijaspore, sve je više i pacijenata koji u BiH dolaze samo da bi posjetili zubara. Stomatolozi su ipak, zbog loše organizacije, prepušteni sami sebi da dolaze do stranih pacijenata. “Isplati nam se da pacijentu platimo hotel ako veći zahvat radi u našoj ordinaciji. To smo nekoliko puta i radili”, dodaje doktorka Krsmanović.

 “Stomatološke usluge obavezno uvrstiti u turističku ponudu”

S druge strane, pojedini stomatolozi ne žele se upuštati u slične poduhvate. Kažu da je ovaj vid rada previše rizičan. Podrška zvaničnih institucija i posrednička uloga turističkih organizacija je neophodna kako bi svi bili zaštićeni, kaže doktor Petko Krčić.

“To je mač sa dvije oštrice. Možemo mi sami dovesti određeni broj stranih pacijenata, ali ako bi se slučajno desilo nešto nepredviđeno, neki incident, dovodimo sebe u veliku opasnost da izgubimo licencu”.

Doktor Krčić je još prije deset godina pokušao uspostaviti saradnju s turističkim radnicima kako bi se ova oblast uredila, ali bez uspjeha.

Da je ovu oblast neophodno sistemski riješiti, saglasni su i u Turističkoj organizaciji grada Banjaluka. Svjesni su da mnoge zemlje ozbiljno pristupaju dentalnom turizmu jer ne profitiraju samo zdravstvene ordinacije. Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u ovoj organizaciji, navodi primjer Mađarske, koja daje subvencije za ovaj vid turizma.

“Mnoge zemlje su prepoznale potencijale dentalnog turizma i njim se ozbiljno bave. Ja pozivam sve naše stomatologe da nam se jave, da nam dostave svoje ponude i cjenovnike a mi ćemo kroz svoje kanale te informacije dalje širiti”, kaže Šukalo.

“Nakon zubara, u turistički obilazak”
Mnogi stranci bi osim kod zubara, novac ostavili i za spavanje, hranu, turističke obilaske…

Mnogi stranci bi osim kod zubara, novac ostavili i za spavanje, hranu, turističke obilaske…

Ono što je važno jeste da strani pacijenti odlaze zadovoljni iz Bosne i Hercegovine. Za vrhunsku uslugu plate i do pet puta nižu cijenu nego u svojoj zemlji. Ipak, većina će se usuditi na ovaj poduhvat samo u slučaju kada imaju pouzdanog posrednika.

“Šveđani npr. vjeruju svojoj agenciji, to je jasno. Kada bi naše organizacije kreirale ponudu i uspostavile saradnju sa agencijama u inostranstvu, to bi bilo mnogo lakše”, objašnjava doktorka Krsmanović.

Bez obzira na konkurenciju u okruženju, prije svega u Hrvatskoj koja je kao članica EU mnogo primamljivija stranim pacijentima, BiH i dalje ima velike šanse. Šukalo ističe da Bosna i Hercegovina kao još uvijek neotkrivena destinacija za mnoge, u dentalnom turizmu jeste konkurentna, prije svega zbog cijena i kvaliteta usluga.

dw / bih-x

Posted by on 2014-10-21. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login