Deset stvari koje će vam pomoći da uštedite

štednjaŠtednja na zabavi
Gotovo sve informacije koje su vam potrebne danas u digitalnom dobu, možete pronaći na internetu. Iako vam se pretplata na neki časopis možda ne čini veliki iznos, razmislite možete li do informacija koje vam se u njemu nude doći besplatno. Koliko je u vašem domu DVD-a, CD-a koji samo kupe prašinu?

Naravno, svima nama je potrebna zabava i sigurno se povremeno trebamo počastiti stvarima koje nas čine sretnima, ali nikako ne bi smjeli dozvoliti da novac na zabavu bude novac bačen u vjetar.

Štednja na troškovima za automobil
Mnogi bez automobila danas ne mogu, a troškovi su veliki. Razmislite bi li vam se, s obzirom na nižu cijenu, isplatila ugradnja plina. Ukoliko namjeravate kupiti novi automobil, u obzir uzmite i automobil star nekoliko godina – stanje takvog vozila može biti neznatno lošije od onog koje je sasvim novo, a cijena mu je u prosjeku niža za oko 30 posto. Ne zaboravite i da je vožnja biciklom puno jeftinija, ali i zdravija.

Štednja na špeceraju
Ako su vaš izbor pizzerije, fast food lanci ili gotova hrana kupljena u trgovinama, razmislite o promjenama u prehrani – moguće je uz manje novca hraniti se i živjeti zdravije. Kuhajte sami i planirajte obroke na temelju onoga što imate doma. Kad odlazite u trgovinu nosite sa sobom popis, kako bi izbjegavali trošenje novca na nepotrebne stvari. Ne trošite novac na flaširanu vodu.

Štednja na stvarima bez kojih možemo
Ako ste pušač, riješite se ove loše navike. Cigarete su nedavno poskupjele, a kako je najavljeno, to je tek jedna “runda” u nizu. Razmislite koliko novca otpuhnete u dim.

Usporedite cijene i nekih troškova poput onih za životno osiguranje, proizvoda za djecu ili lijekova. Ako koristite neke lijekove, ukoliko je moguće, birajte generičke koji su puno jeftiniji a podjednako su učinkoviti.

Štednja na režijama
Gašenjem računala ili televizije kada ste daleko od njih, štedjet će te na računima za struju. Iako vam se to vjerojatno čini kao sitnica, niste u pravu – riječ je o lošim navikama koje nas prate kroz cijelu godinu. Količina električne energije koju na kraju potrošite nije zanemariva.

U zimskim mjesecima po stanu ne morate hodati u majici kratkih rukava, niti dugo držati otvorene prozore dok su vani niske temperature.

Štednja na računima za telefon, mobilni…
Razmislite o paketima koje nude telekom operateri. Usporedite cijene i provjerite jeste li odabrali najpovoljniji. Treba li vam baš sve što koristite – primjerice kabelska televizija ili paket koji nudi neograničene besplatne minute s fiksnog telefona. Treba li vam baš novi mobilni  ili neki drugi uređaj?

Štedjeti se može i na…
Napravite spisak za sljedeći mjesečni šoping, pa ga nakon par dana pregledajte. Sigurno će te zaključite da vam sve što ste stavili na listu nije neophodno i da možete bez nekih stvari na koje iz mjeseca u mjesec trošite novac.

Koliko imate kreditnih kartice, trebaju li vam sve? Riješite se viška i po ovom pitanju, jer novac koji plaćate za kamate i članarine sigurno možete pametnije potrošiti.

Štedjeti se može i na poklonima. Darovi koje pamtimo nisu oni koji su najskuplji, već oni koji su posebni. Ukoliko ste kreativna osoba, izradite sami orginalni poklon.

Šta sada?
U situaciji kad naučite štedjeti na jedan ili više od gore navedenih načina, ne trošite taj novac uzaludno. Izgradite financijsku strategija koja će vam dati dugoročnu sigurnost za vaš novac, ali i za vas i vašu obitelj. Ono što prvo trebate napraviti, ako ga već nemate, napravite fond za hitne slučajeve. Otvorite račun ili jednostavno stavljajte novac na stranu za situacije poput većih kvarova u domaćinstvu, kvara automobila, zdravstvenog problema, gubitka posla. Život je takav da nekada stvari krenu nizbrdo, situacije koji iziskuju veliki trošak stvore se u trenutku i poremete nam planove.

Druga stvar je da novcem, ili dijelom novca kojeg ste uštedjeli pokušate vratiti neke dugove ukoliko postoje ili otplatiti dio kredita.

Održite štedljivi budžet
Pametno raspolaganje i štednja treba postati vaša svakodnevnica. Ne budete li planirali, već računali kako ćete mjesečno na stranu staviti “višak” na koji računate da će vam ostati, sve pada u vodu.

Učinite da novac radi za Vas
Nakon što stvorite fond za hitne slučajeve i izračunate koliko ćete dugo morati otplaćivati dugove/kredite, počnite se baviti dugoročnim ciljevima. Razmišljate o umirovljeničkim danima. Na tržištu se nudi paleta financijskih proizvoda i usluga kroz koje možete oplemeniti novac za starost. Na vama je da odlučite hoće li to biti životno osiguranje, ulaganje u dionice, investicijske fondove ili nešto drugo.

Posted by on 2015-04-14. Filed under Magazin, Uspjeh & Karijera. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login