Desničarska vlada Brazila potiče ubrzano uništavanje prašume

Uništavanje prešume u brazilskom dijelu Amazona poraslo je za više od 88 posto u junu, u poređenju sa istim mjesecom prije godinu dana. Ovo je drugi uzastopni mjesec ubrzanog uništavanja prašuma pod novim desničarskim predsjednikom Jairom Bolsonarom.

Brazil, Amazon
Brazil, Amazon

Prema podacima brazilske svemirske agencije, krčenje u najvećoj tropskoj prašumi na svijetu iznosi 920 kvadratnih kilometara.

Podaci koji pokazuju povećanje krčenja prašuma od 88,4 posto su preliminarni, ali ukazuju na to da je službeni godišnji podatak, baziran na detaljnijem prikazu i mjeren u periodu od 12 mjeseci, na dobrom putu da premaši prošlogodišnju brojku.

U prvih 11 mjeseci uništavanje prašuma već je dostiglo 4.565 kvadratnih kilometara, što je 15 posto više nego u istom periodu prošle godine. To je područje veće od američke države Rhode Island.

Ekolozi su upozorili da Bolsonarovi pozivi na razvoj Amazona i kritke na račun Agencije za zaštitu životne sredine “Ibama”, zbog uručivanja prevelikih kazni, mogu ohrabriti drvosječe i rančere koji žele profitirati od krčenja šuma.

“U ovom trenutku u susjednoj regiji Amazona dolazi do suše, a za to vrijeme zemljoradnici, trgovci drvetom, otimači javnih zemljišta, oni koji sijeku šumu, koji zarađuju na uništenju, ulaze sve dublje u prašumu”, izjavio je koordinator za javnu politiku brazilskog GreenPeacea, Marcio Astrini.

“Baš sada vlada treba povećati broj inspekcija, ali ono što vidimo je smanjenje njihovog budžeta, predsjednika republike koji se bori protiv tih inspektora, ministra ekologije koji progoni te inspektore i ne dopušta im da rade svoj posao.”

Astrini je pozvao na “otpor, da se ne dopusti provođenje ove regresije”.

Brazil obuhvata 60 posto Amazona, koji je najveća tropska prašuma na svijetu i smatra se ključnom za globalnu borbu protiv klimatskih promjena.

Posted by on 2019-07-04. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login