Deveti Blart festival u Banjaluci

Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista “Geto” organizuje deveti regionalni festival Blart, koji počinje u četvrtak 3. septembra, a završava u subotu 6. septembra. Ovogodišnji festival će se zbog pandemije realizovati u izmijenjenom i skraćenom izdanju. Program festivala će se održati ispred Društveno kulturnog centra “Incel”.

Blart festival
Blart festival

Festival otvara umjetnik Armin Ćosić sa performansom “Zone in Danger” putem kojeg propituje simbiozu virtuelnog i realnog svijeta u kojima je opasnost prisutna. Rad tematizira empatiju, zlo, ekstremizam i ignorantski odnos društva koji ne kritizira postojanje opasnosti u virtuelnom i realnom svijetu. Nakon performansa posjetioci mogu pogledati Arminovu izložbu “Nisi ti za Bosne”, koja obuhvata studentske i samostalne projekte. Program počinje u 18 sati.

Poetsko donatorsko veče na kojoj poeziju čitaju Selma Selman, Radmila Petrović i Vladana Perlić održaće se u petak. Donatorsko veče za cilj ima skupljanje knjiga za alternativnu biblioteku u romskom naselju Ružica (Bihać), koja će služiti stipendisticama Selmine kampanje “Marš u školu”. Uslov dolaska na poetsko veče je knjige ili pribor za školu. Početak donatorske večeri je u 19:30 sati, a moderatorka je novinarka Vanja Šunjić.

Trećeg dana festivala održaće se kreativna radionica “Magične biljke oko nas” na kojoj će polaznici proći proces dobijanja boje iz svježih i osušenih biljaka. Radionicu vodi diplomirana grafička dizajnerica Nina Stanarević i broj učesnika je ograničen. Kreativna radionica počinje u 16:00 časova.

U večernjem terminu od 20:30 sati posjetioci mogu pogledati film “Kostakurta – Bajka o Satankrajini” reditelja Saše Karanovića. Film je prikazan na Sarajevo Film Festivalu i na Kustendorfu, gdje je i dobio specijalnu nagradu.

Deveti festival Blart završava muzičkim koncertom kantautora Igora Božinovića i DJ setom Marie Cherie. Muzički program kao i sve ostale aktivnosti održaće se ispred prostora Društveno Kulturnog Centra “Incel”. Broj posjetioca je ograničen i svoj dolazak je potrebno najaviti organizatoru.

Posted by on 2020-09-04. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login