Deveti Bosanskohercegovački Filmski Festival (BHFF™)

Bosanskohercegovački Filmski FestivalDeveti godišnji Bosanskohercegovački Filmski Festival (BHFF™) otvara zvanični konkurs za prijavu filmova, sa rokom do 15. marta 2012. godine. Festival će se održavati od 3. do 5. maja 2012. godine u Tribeca Cinemas, jednoj od najpoznatijih filmskih institucija u Njujorku.

„Izuzetno nam je drago što smo u mogućnosti da predstavimo Njujorškoj publici još jedno izdanje Bosanskohercegovačkog filmskog festivala.  Radujemo se prijavama filmova iz svih dijelova svijeta,“ rekla je Amra Turalić, glasnogovornik BHFF-a.

Bosanskohercegovački Filmski Festival je godišnja manifestacija koja prikazuje savremenu bosanskohercegovačku kinematografiju, te filmove čija je tema Bosna i Hercegovina.  Od osnivanja festivala 2003. godine, BHFF je stekao ugled jedne ozbiljne kulturne manifestacije. Ovaj jedinstveni kulturni događaj, organizovan od strane dvije neprofitne organizacije u Njujorku, Radio Glasa Bosne i Hercegovine i Akademije Bosne i Hercegovine, služi kao platforma za promociju mladih filmskih talenata, kao i međunarodno priznatih  filmskih stvaralaca, te istovremeno doprinosi boljem razumijevanju ove zemlje, njene multikulturalnosti i kompleksne istorije. Festival je do sada posjetilo vise hiljada ljudi koji su imali priliku vidjeti preko osamdeset igranih, kratkih, dokumentarnih, te animiranih filmova.

Uprkos činjenici da Bosna i Hercegovina, zemlja u južnoistočnoj evropi površinski malo manja od Zapadne Virdžinije, godišnje producira tek nekolicinu igranih filmova, njeni međunarodno priznati filmski umjetnici produciraju na jako niskom budžetu filmove koji su dobitnici mnogobrojnih filmskih nagrada i priznanja. Među skorije primjere ubrajamo filmove, „Grbavica”, dobitnik Zlatnog Medvjeda na Berlinale-u, „Snijeg,“ dobitnik nagrada na filmskim festivalima u Hamptons-u i Kanu, te „Na Putu,“ film koji je pobijedio na Yerevanskom Internacionalnom Filmskom Festivalu.

Filmski odbor Bosanskohercegovačkog Filmskog Festivala će birati igrane i kratke filmove, te dokumentarne i animirane filmove bosanskohercegovačkih reditelja, kao i filmove stranih reditelja koji obrađuju teme iz Bosne i Hercegovine. Filmovi koji dospiju do zvanične selekcije će ući u natjecaj za „Zlatnu jabuku,” nagradu publike.

Za dodatne informacije i prijave za BHFF, posjetite web-stranicu http://www.bhffnyc.org. Za sponzorstvo i donacije kontaktirajte Almira Lučevića (almir@bhffnyc.org, tel. 1-917-250-1200) i Selmu Avdičević (selma@bhffnyc.org,  tel. 1-917-975-9034).

Bosanskohercegovački Filmski Festival (BHFF™) je godišnja kulturna manifestacija koja ima za cilj promociju domaće kinematografije i mladih filmskih umjetnika na području Sjedinjenih Američkih Država. BHFF prikazuje filmove bosanskohercegovačkih, kao i stranih reditelja, čiji radovi obrađju teme iz Bosne i Hercegovine. Za dodatne informacije, posjetite web-stranicu http://www.bhffnyc.org/.

Radio Glas Bosne i Hercegovine je neprofitna organizacija posvećena očuvanju i jačanju svijesti o bosanskohercegovačkoj kulturi u Njujorku i šire. Radio Glas Bosne i Hercegovine emituje sedmični radio program na bosanskom jeziku i organizator je mnogobrojnih kulturno-društvenih manifestacija za dijasporu Bosne i Hercegovine. Za dodatne informacije, posjetite web-stranicu http://www.voiceofbh.org.

Akademija Bosne i Hercegovine je neprofitna organizacija sa sjedištem u New York-u, čija misija je povezivanje mlade dijaspore iz Bosne i Hercegovine. Akademija promoviše bosanskoherčegovaku kulturu i mladi talenat na području Sjedinjenih Američkih Država. Za više informacija, posjetite web-stranicu http://www.academybh.org.

Tribeca Cinemas je poznati filmski centar u srcu Manhattan-a, a koji je ujedno i domaćin Tribeca filmskog festivala. Za dodatne informacije, posjetite web-stranicu http://www.tribecacinemas.com/.

Posted by on 2012-01-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login