Digitalni signal u BiH: Trebaju li građani kupovati adaptere?

TVIako još nije ni počelo emitiranje digitalnog signala, već sada je izvjesno da će tehnologija, koja je trenutno u upotrebi, morati biti zamijenjena novom.

S obzirom na dužinu trajanja procesa digitalizacije u BiH, tehnologija koja je izbrana na početku ovog procesa je u međuvremenu zastarjela.

”Nakon što bude pušten testni signal, Vijeće ministara će morati donijeti odluku o prelasku na novu tehnologiju, kojom će biti osigurano emitiranje 16 kanala po jednoj frekvenciji, umjesto dosadašnjih osam.

Na taj način će se, kada bude završena druga faza procesa digitalizacije, u digitalni sistem emitiranja moći uključiti 34, od postojećih 45 TV stanica. Za ostale TV stanice ćemo morati iznaći rješenje kako da nastave emitirati svoj program” – kazao je pomoćnik direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Siniša Petrović.

Upravo će kraj druge faze značiti i prestanak emitiranja sadašnjeg analognog signala i potpuni prelazak na digitalni sistem. Razlog za to je što će analogni signal ometati digitalno emitiranje unutar BiH.

”Iz dosadašnjeg iskustva, s obzirom na to da je potrebno provesti postupak javnih nabavki za kupovinuopreme koja će biti postavljena u okviru druge faze, mislim da će druga faza digitalizacije biti završena minimalno za godinu. Naime, potrebno je raspisati tender, izabrati najboljeg ponuđača, izvršiti nabavku opreme, a zatim je i instalirati. Na sve to treba uzeti u obzir i vremenske uvjete” – dodao je Petrović.

Prema njegovim riječima, Vijeće ministara BiH će morati donijeti niz odluka nakon što počne testna faza emitiranja. Osim spomenute odluke o prelasku na novu tehnologiju, bit će potrebno donijeti i odluku o minimalnim tehničkim uvjetima za prijemnike, te provesti medijsku kampanju, kojom će se građani informirati, između ostalog, i o nabavci adaptera za TV signal, odnosno seto boksova.

”Vijeće ministara će, također, morati donijeti i odluku da li će i na koji način subvencionirati nabavku seto boksova. Međutim, za sada nabavka adaptera signala nije potrebna, jer će u toku cijele testne faze biti emitiran i analogni i digitalni sistem paralelno. Tek kada bude u potpunosti ugašen analogni signal, građani će morati nabavljati adaptere. Treba naglasiti da će to važiti samo za stanovnike koji TV signal primaju putem zemaljske mreže, dok onima koji program prate putem kablovskih operatera, satelita ili preko neke internet paltforme, operateri već sada postavljaju set boksove” – napomenuo je Petrović.

Kako smo saznali, najniža cijena ovih adaptera s osnovnim paketom mogućnosti koje nudi košta oko 50 KM.

Antene prema predajnicima

Što se tiče prijema signala, Petrović je kazao da postojeće antene koje koriste građani mogu primati i digitalni signal, ali će se, eventualno, morati korigirati njihovo usmjerenje prema predajnicima, kako bi se dobio maksimalni kvalitet signala.

Posted by on 2016-09-30. Filed under Mostar, Neum, Posušje, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login