Dijaspora ulaže u turizam i ostanak u Srebrenici

Kanjon Drine predstavlja izuzetan doživljaj za turiste u vožnji brodom od Perućca do Višegrada sa odmorištem na ušću Žepe. Iz dijaspore stigla inicijativa za razvoj turizma u Srebrenici. Put kao osnovni problem.

Srebrenica

Srebrenica

Ekrem Džanić je rođen i odrastao u selu Klotjevac. Danas živi u Holandiji. Iako je prošlo dosta vremena, nije zaboravio Drinu i ljepotu ovog krajolika on nosi u srcu. U udruženju „Svjetski savez” u kojem se druži sa zemljacima ali i sa ljudima porijeklom iz drugih država i gdje dolaze i Holanđani stalno priča o ljepoti svog kraja i mogučnostima koje nudi za dobar odmor, uživanje u prelijepoj prirodi i zdravoj, domaćoj hrani koju pripremaju ovdašnji stanovnici. Zainteresovao je tako ljude iz svog udruženja koji bi željeli u Klotjevcu stvoriti uslove za odmor i boravak u prirodi. Zemljište na najljepšem dijelu jezerske obale je očišćeno, dovedena je struja i voda, a oni su voljni investirati u gradnju bungalova, priključke za kampere i sve drugo šro je potrebno, ali… To ali je veliki problem jer nekoliko kilometara lošeg, uskog šumskog puta je prepreka koja turiste odvraća od dolaska, a veliki problem je i u svakodnevici mještana, kaže Hamed Mešanović:

„Put je naš problem broj jedan. To nam zagorčava svakodnevni život, jer djeca trebaju u školu, neko kad se razboli treba doktoru, a da ne govorimo o tome da naše proizvode treba voziti na prodaju itd. Bogami i turisti bi došli ovdje da je put bolji, a to bi nama svima valjalo jer bi mogli prodati povrće, voće, sir, kajmak i druge proizvode. Ja imam stoku, trebalo bi im mesa. Moja supruga gaji u plasteniku povrće, sve bi smo tu mogli prodati“, kaže Hamed.

Stanovnici ovog kraja, u kojem čak i smokve rađaju i kojeg mnogi nazivaju „Kalifornijom Srebrenice“, imaju šta ponuditi gostima, jer u Drini živi 17 vrsta ribe, uspijeva gotovo sve, čist vazduh i vode koje ništa ne zagađuje, prirodna i ekološki zdrava hrana, jer ovo je područje i zvanično od 31.decembra u Nacionalnom parku „Drina“ Srebrenica, koji je opet dio Rezervata biosfere u koji spada još i Nacionalni park „Tara“ na drugoj obali Drine u Srbiji.

Osim jedinstvenog kanjona Drine i njenih pritoka, te jezera Perućac i planine Sušica, ovdje raste više od 40 endemičnih biljnih vrsta, tu je šest staništa Pančićeve omorike. Ovdje je dom divokoza, mrkog medveda i surog orla. Tu su i ostaci rimske arhitekture i srednjovekovna utvrđenja, brojne nekropole stećaka i druga kulturno-istorijska blaga zanimljiva putniku namjerniku.

“Put nama znači život”
Bego Hodžić, Predsjednik MZ Radoševići kojoj teritorijalno pripada ovo područje kaže:
„Nama put znači život. Tih par kilometara asfalta svakako bi omogućilo razvoj turizma, ali i brži razvoj i napredak cijelog ovog kraja na bosanskoj strani Drine, koji obuhvata područja tri mjesne zajednice opštine Srebrenica. Kada bi se još asfaltom povezale dionce puta od graničnog prelaza u Skelanima, obalom Drine i jezera preko mog sela Ljeskovik sa magistralnim putem, to bi bio najkraći pravac Užice – Sarajevo. To je ukupno možda dvadesetak kilometara puta ali bi za ovaj istočni dio Bosne, za Srebrenicu posebno, bio od neprocjenjljive vrijednosti u ekonomskom napretku i razvoju turizma”, kaže Bego.

Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH je poslednjih godina  uložilo dosta sredstava za asfaltiranje i rekonstrukciju puteva u Srebrenici. Kontaktirajući ovo ministarstvo saznajemo da je u pripremi javni poziv za dodijelu sredstava za rekonstrukciju puteva u kojem mogu učestvovati i Srebrenčani. Ministar Edin Ramić je bio odsutan a iz nezvaničnih razgovora doznajemo da je i put  do Klotjevca  jedan od njegovih prioriteta u narednoj godini.

Klotjevac je mjesto važno za razvoj turizma Srebrenice

Nermin Aliovuković, zamjenk načelnika opštine Srebrenica kaže da je ta inicijativa Srebrenčana u Holandiji za otvaranje turističkog naselja u Klotjevcu u svakom pogledu za pohvalu jer se u potpunosti uklapa u napore koje i opština Srebrenica čini u razvoju tog kraja i dodaje: „Mi smo poslednjih godina uložili monogo truda i sredstava posebno kada su u pitanju putevi u ovom području. Asfaltirana je dionica puta u dužini od oko 8 kilometara od Kragivode – preko Osata do plaže Oštrika na obali jezera Perućac, zatim još dva kilometra uzvodno prema Klotjevcu do sela Sjedače.

Ono što je preostalo je još možda nekih dva-tri kilometra koja treba asfaltirati. Mi smo u dogovoru sa federalnim Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica to i planirali. Ovih dana očekujemo kako bi za to izašao javni poziv  na koji bi smo mogli aplicirati, jer takve su zakonske procedure. Mi to imamo u vidu obzirom da je područje Klotjevca jedno od strateških mjesta opštine Srebrenica u razvoju turizma. Pored toga očekujemo u 2018. godini i oko dva miliona maraka, sredstva obećana od strane Vijeća ministara BiH još 2015. godine na Investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici. Dio tih sredstava ćemo usmjeriti na asfaltiranje  dionice ovog puta“, zaključuje Alivuković.

Posted by on 2017-12-06. Filed under Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login