Dinarski krš poznatiji u svijetu nego u BiH

Prenj

Prenj

Međunarodni znanstveno-stručni skup “Čovjek i krš 2014.” počeo je u četvrtak s radom u Šćitu na Ramskom jezeru.

Skup će na tri dana okupiti oko 50 stručnjaka za krš iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a koji će predstaviti 38 radova o poznavanju krša i pećina, njegovom upravljanju i korištenju u gospodarske i turističke svrhe, te zaštiti krša.

Cilj je skupa daljnja afirmacija krških potencijala te zaštita krških ekosustava i krške baštine, istaknuli su organizatori iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva.

Premda je Dinarski krš najveća takva površina u Europi, a po morfološkoj i biološkoj raznolikosti najbogatiji u svijetu, to kod nas nije dovoljno poznato, pa ča ni u visokoobrazovanim krugovima, rečeno je tijekom skupa.

Također je istaknuta slaba institucionalna briga za krš na svim razinama.

Tijekom skupa bit će održana projekcija popularnih filmova o kršu, obilazak Etnografskog muzeja Franjevačkog samostana Rama-Šćit, te cjelodnevna stručna ekskurzija.

Ona će obuhvatiti doline i kanjone rijeka Rama, Doljanka i Šuica, te obilazak visokih i suhih krških polja Dugo polje, Kupreško polje, Vukovsko i Ravno polje.

Za filateliste je pripremljen prigodni žig posvećen ovoj temi koji će biti aktivan u subotu u pošti Prozor.

Oko dvije trećine BiH prekivaju karbonatne stijene u kojima se razvija krš. Neka od najvećih i najrazvijenijih krških vrijednosti u svijetu nalaze se u Bosni i Hercegovini, istaknuli su organizatori skupa, koji se u Rami održava do 19 oktobra.

Posted by on 2014-10-18. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login