Dino Mustafić u Makedoniji režira novu predstavu ‘Prosijačka opera’

Dino Mustafić

Dino Mustafić

Istaknuti bh. reditelj Dino Mustafić iduće sedmice počet će rad na pripremama i probama za novu predstavu “Prosijačka opera” po tekstu nekadašnjeg češkog predsjednika Vaclava Havela, koja će premijerno biti izvedena 18. jula u okviru tradicionalnog makedonskog festivala “Ohridsko ljeto”.

Potvrdio je to Dino Mustafić danas za Fenu, naglašavajući da će ovu predstavu, kao dio ovogodišnje festivalske produkcije u Makedoniji, raditi na poziv Albanskog nacionalnog teatra iz Skoplja.

Istaknuo je da je riječ o praizvedbi tog teksta na makedonskom tlu, jer je prvi put ta drama, napisana 70-ih godina, prevedena na albanski jezik. Inspirirana je čuvenom dramom Bertolta Brehta “Prosijačka opera”, ali se ovdje radi o vrlo socijalno i politički angažiranoj drami.

“Tekst govori o padu morala, sprezi kriminala i policije, kako zapravo institucije sistema razaraju tkivo građanskog morala. Tu korupcije, mahinacije i malverzacije postaju sastavni dio života. Ne moram reći koliku taj tekst ima aktuelnost i analogiju s balkanskim socijalnim i političkim okruženjem”, naglašava Mustafić.

On očekuje da će rad na predstavi biti jako zanimljiv, jer će okupiti veliki broj glumaca s albanskog govornog područja. Riječ je o velikom ansamblu s više od 25 glumaca, od kojih je s nekima već imao priliku raditi

Scenograf predstave će biti Dragutin Broz, dramaturginja Željka Udovičić iz Hrvatske, a koreograf Đerđ Prevazi iz Tirane.

Posted by on 2012-05-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login