Diploma nije garancija zaposlenja

Diploma Najaktuelniji evropski problem, nezaposlenost mladih, postao je jedna od glavnih tema i u BiH.

S tim u vezi je Istraživački centar “Populari” pripremio izvještaj “Nezaposlenost mladih: Je li problem u stavu?” kao prvi u nizui publikacija koje će biti objavljene u okviru projekta “Druga strana nezaposlenosti mladih u BiH”.

Iz Popularija naglašavaju da u svom izvještaju tretiraju problem nezaposlenosti mladih iz drugog ugla.

Ne umanjujući značaj ostalih faktora, od kojih će neke objaviti u narednim izvještajima koji će se baviti istim problemom, ovoga puta žele skrenuti pažnju na stav mladih koji može i pozitivno i negativno utjecati na njihovu zapošljivost.

‘Naše istraživanje pokazalo je da su očekivanja mladih u BiH nadprosječno velika, i još važnije, da mladi ne shvataju da diploma sama po sebi danas nije garancija zaposlenja. Istraživanje pokazuje da mladima nedostaje svijest da se karijera gradi postepeno, i da se u današnjem, dinamičnom okruženju moraju nečim izdvojiti na tržištu rada. Također, s njihove strane često nedostaje i inicijativa, želja za novim znanjem, ali i fleksibilnost. Jeste li se ikada zapitali koliko bi mladih u BiH bilo spremno živjeti u drugom gradu zbog posla? Ili živjeti u manjem mjestu? Sve su to prirodne stvari na savremenom tržištu rada’, navode u Populariju.

Da bi otvorili i potaknuli diskusiju o ovom aspektu nezaposlenosti mladih, Populari će u srijedu, 11. decembra, u Sarajevu organizirati i javni panel.

Posted by on 2013-12-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login