Djeca Dervente: Ne želimo da se osjećamo nesigurno u školama

DerventaUčionice za vrijeme odmora i školski hodnici, neosvijetljeni dijelovi grada, kafići, park i igrališta mjesta su koje prema istraživanju Istraživačke grupe mladih Derventa njihovi vršnjaci, učenice i učenici srednjih škola smatraju najnesigurnijim u gradu.

“Istraživanje smo proveli među vršnjacima, i rezultat je da su mjesta na kojima bi se djeca trebala osjećati najsigurnijim kao što su učionice, školsko dvorište, park ili igrališta, u stvari mjesta na kojima su oni najnesigurniji”, kazala je Silvana Stojčić, učenica prvog razreda Gimnazije Derventa na prezentaciji učeničkog projekta ‘Videonadzorom do sigurnog okruženja’ rađenog u sklopu projekta “Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od oružja” koji realizuje Humanitarna organizacija Genesis Project iz Banje Luke pod pokroviteljstvom UNICEF-a i Vlade Kraljevine Švedske.

Grupa od 15 učenica i učenika prvih i drugih razreda Gimnazije sa tehničkim školama u Derventi u proteklom periodu radila je na istraživanju percepcije, stavova i potrebe djece i mladih u odnosu na teme: prevencija nasilja, sigurno okruženje, smanjenje rizika od zloupotrebe vatrenog oružja, te su na osnovu toga kao adekvatnu mjeru predložili da se u njihovoj školi postavi videonadzor. Plan su na okruglom stolu u petak prezentirali predstavnicima opštinskih vlasti i policije od kojih u narednom periodu, uz podršku koju su već dobili kroz projekat, očekuju i dodatnu podršku.

“Cilj nam je da imamo školu za sve, obezbijediti sigurno okruženje za svakoga i školu u kojoj će se svako osjećati sigurno i neće biti izložen međuvršnjačkom nasilju ili čak upotrebi vatrenog oružja”, kazala je na prezentaciji učenica Marijana Gojković. Na prezentaciji su prikazani i izvrsni jednominutni radovi derventskih učenica i učenika nastalih na radionicama u okviru projekta “Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od oružja”, u kojima su oni također skrenuli pažnju na problem međuvršnjačkog nasilja, ali i druge probleme koji ih muče.

“Raduje me ovo istraživanje koje ste radili, i od nas uvijek možete očekivati saradnju i razgovor. Videonadzor bi u svakom slučaju pomogao ovom gradu, odavno je bilo govora da se neke lokacije pokriju videonadzorom, a prakse iz gradova gdje je on instaliran govore da je stopa kriminaliteta opala za više od 50 posto, tako da je i više nego koristan, a koristio bi i u vašoj školi”, kazao je nakon prezentacije Mile Tadić, komandant Policijske stanice Derventa.

Zamjenik načelnika Dervente Igor Žunić kazao je da bi već u budžetu opštine za ovu godinu trebala biti izdvojena sredstva za videonadzor u gradu, te je iskazao i podršku projektu “Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od oružja”.

“Opština Derventa podržava projekte ovakve vrste, naročito kaa iza tih projekata stoji UNICEF. Želja nam je i da kada ova djeca odrastu, da im ostane jedna misao da vršnjačko nasilje i vatreno oružje nisu nešto što treba da se veže uz školu, i da u tom duhu nastave odgajati svoju djecu. Dervenata i kroz učešće u SPIS (Programu Jačanja sistema socijalne zaštite i inkluzije djece koji uz podršku EU provodi UNICEF) kvalitetno radi na poboljšanju stanja djece i mladih u našoj opštini“, kazao je zamjenik načelnika Igor Žunić, objavljeno je na web-stranici Za svako dijete.

Posted by on 2014-03-17. Filed under Derventa, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login