Djeca iz Konjević Polja ni u ponedjeljak neće sjesti u školske klupe

OHR, djeca, Konjević poljeDjeca iz Konjević Polja ni u ponedjeljak, 25. novembra, neće sjesti u školske klupe, uprkos prijetnjama vlasti iz Republike Srpske, rekao je večeras jedan od roditelja Vehid Dedić, prenosi Anadolu Agency (AA).

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja, nastavio je Dedić, ovlastili su advokata, koji će ih dalje predstavljati.

“Ima i ono naše zbog čega smo mi ovdje došli, kao roditelji. I mi to kao roditelji nećemo pogaziti”, poručio je Dedić u izjavi za AA.

Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispoštovani, Dedić je rekao da će oni ipak ostati ispred Ureda Visokog predstavnika u BiH (OHR).

“Nismo još uvijek razgovarali da li ćemo vraćati djecu kući sa majkama, vidjećemo kakvi će biti uslovi”, pojasnio je Dedić.

Podsjećamo, djeca bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra. Roditelji traže da njihovoj djeci bude uvedena nacionalna grupa predmeta, po kojoj bi oni pohađali nastavu. Prije više od mjesec dana, roditelji i djeca došli su iz Konjević Polja u Sarajevu, gdje u šatorskom naselju postavljenom ispred OHR-a traže ispunjenje svojih zahtjeva. Oni pozivaju lokalne vlasti, ali i međunarodnu zajednicu, da se uključe u rješavanje njihovih problema, kako bi se djeca što prije vratila u školske klupe.

Posted by on 2013-11-22. Filed under Bratunac, Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login