Djeca i roditelji iz Konjević Polja nastavljaju bojkotovati nastavu

 Konjević PoljeU ovoj sedmici došli smo do određenih rezultata u pregovorima s međunarodnom zajednicom i vlastima u Republici Srpskoj, ali oni nažalost nisu prihvatljivi, jer ne zadovoljavaju minimalne uslove, kazao je večeras advokat roditelja i djece iz Konjević Polja Nedim Ademović.

Vlasti u RS-u su u posljednjih mjesec dana jasno pokazale da ne samo u Konjević Polju, već i u drugim školama u RS-u ne dozvoljavaju nacionalnu grupu predmeta, rekao je Ademović, dodavši da program koji je ponuđen roditeljima i djeci iz Konjević Polja nema nikakvo pravno utočište ni u zakonu, ni u dogovoru iz 2002. godine.

“Djeci iz Konjević Polja, na postojeći broj časova, dodan je dodatni broj časova, gdje oni imaju pravo da izučavaju takozvani maternji jezik i prirodu i društvo. Sedmično moraju bošnjačka djeca iz Konjević Polja izučavati srpski jezik pet sati i samo jednom maternji jezik”, kazao je Ademović.

Međunarodna zajednica je u proteklih mjesec dana pokazala određeni napor i kredibilitet da se riješi ovo pitanje, nastavio je Ademović, dodavši da je očigledno da međunarodna zajednica nema kapacitet da prisili vlasti u RS-u da se vrate u okvire ustava i zakona.

“Činjenica je isto tako da, kada je shvatila da ne može da prisili vlasti u RS-u, i da djeca i roditelji iz Konjević Polja neće prihvatiti ovaj diskriminatorski oblik nastave, međunarodna zajednica će vjerovatno već sutra pokušati da se izvuče iz cijelog procesa i da prebaci na teret jednoj ili drugoj strani”, naglasio je Ademović.

On je izrazio zabrinutost da to znači da će od sutra vlast u RS-u dobiti “zeleno svjetlo” da krene sa postupcima protiv djece i roditelja u Konjević Polju.

Ukoliko se to desi, nastavio je Ademović, međunarodna zajednica bi, po njemu, bila odgovorna za pogoršanje situacije.

“Djeca i roditelji iz Konjević Polja nastavljaju bojkotovati nastavu”, rekao je Ademović, te dodao:

“Već sutra ću aktivirati sve tužbe koje su pripremljene i koje će sada ovaj program i proces staviti isključivo na pravni kolosjek. Tužba je vrlo kompleksna i ići će na lokalne sudove, te pred Ustavni sud BiH. Ukoliko se desi da Ustavni sud BiH ili lokalni sudovi ne pruže interventnu zaštitu, obratićemo se i Evropskom sudu za ljudska prava.”

Nakon posljednjeg rasporeda koji im je ponuđen, kazao je jedan od roditelja, Muhizin Omerović, predstavnici međunarodne zajednice su im rekli kako će njihova djeca “biti u prednosti, jer će znati dva jezika”.

“Želim još jednom da pozovem predstavnike vlasti države Bosne i Hercegovine da nam pomognu da organizujemo nastavu za ovu djecu, jer Ministarstvo Republike Srpske nikad neće organizovati adekvatnu nastavu za ovu djecu i neće nam dozvoliti da izučavaju nastavu na svom maternjem, bosanskom jeziku.

Mi, roditelji smo odlučili i tražićemo podršku od svih institucija da nam pomognu da organizujemo nastavu za našu djecu na prostoru Konjević Polja”, naglasio je Omerović.

Muhizin Omerović dodao je i da su roditelji donijeli odluku da se, zbog niskih temperatura i hladnih dana, sutra sva djeca vrate kućama u Konjević Polje.

Posted by on 2013-12-13. Filed under Bratunac, Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login