Djeca s teškoćama u razvoju ne trebaju sažaljenje, nego podršku i razumijevanje

djecaOdlukom Generalne skupštine UN-a, drugog aprila širom svijeta obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu. I u Bosni i Hercegovini se, na različite načine, obilježava taj datum.

Prema nekim svjetskim podacima, učestalost autizma je u stalnom porastu, a češći je kod dječaka nego kod djevojčica.

U Bosni i Hercegovini ne postoje zvanični podaci o broju djece u autističnom spektru. Međutim evidentno je povećanje broja djece s tim razvojnim poremećajem.

Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece ”Mjedenica” je javna ustanova u kojoj se realizira proces edukacije i rehabilitacije djece s teškoćama u razvoju.

Direktor Zavoda Mjedenica Selmir Hadžić kazao je Feni da Zavod ima pet odjela u koje su uključeni korisnici (vrtić, osnovna specijalna škola, produženi boravak, internat za smještaj učenika osnovne škole i radionice za radnu okupaciju odraslih osoba).

– Ovo je i najstarija ustanova u BiH za odgoj i obrazovanje djece s intelektualnim teškoćama, ove godine Zavod slavi 70. rođendan – kaže on.

U Zavodu se radi sa djecom i odraslim korisnicima s različitim teškoćama. Među učenicima i korisnicima Zavoda je značajan broj i djece iz autističnog spektra.

Osnovna uloga te ustanove jeste obezbijediti adekvatan sistem podrške pri tome vodeći računa o svim različitostima i specifičnostima svakog djeteta.

– U pogledu kvalitete rada sa djecom, a u komparaciji s drugim državama regije i šire, u Zavodu se realizira dobar sistem. Međutim, ono što nedostaje, ne samo ovoj ustanovi nego i mnogim drugim, jeste kontinuirana podrška sistema u pogledu uvođenja stalnih dodatnih noviteta i oblika podrške – priča Hadžić.

Tako naprimjer sve veći broj djece s teškoćama, pa tako i djece iz autističnog spektra koja dolaze u Zavod, zahtijeva intenzivan rad u manjim grupama ili individualni rad, kao i stalni nadzor i pomoć druge osobe.

– To u praksi znači i potrebu za veći broj stručnjaka koji će raditi s djecom, ali i veće prostorne kapacitete kao i adekvatan didaktički i drugi materijal. Jednostavno rečeno ustanove kao što je Zavod ”Mjedenica” moraju imati poseban tretman od nadležnih ministarstava, koja će zajednički djelovati u oblasti obrazovanja, socijalne zaštite i zdravstvenog tretmana te populacije. Ne smiju se dešavati situacije da dijete ili odrasla osoba, zbog sporosti ili odsustva djelovanja sistema, ne dobije podršku koja mu je neophodna – ističe on.

Kao urgentnu potrebu djece s teškoćama u razvoju i njihovim porodica Hadžić izdvaja obezbjeđenje stručne i pravovremene podrške od samog rođenja, pa tokom perioda odrastanja, školovanja i kasnijeg života osobe.

– Rana intervencija kao najvažniji intervencijski segment u razvoju djeteta mora biti hitno obezbijeđena u sistemskim okvirima, a rast i razvoj djeteta moraju pratiti obezbijeđeni uvjeti za predškolski odgoj i kasnije školovanje, kao i aktivno uključenje u društvo kroz život i rad u lokalnoj zajednici – poručio je.

Kao podršku djeci s teškoćama u razvoju i njihovim porodicama u Zavodu ”Mjedenica’, osim redovnih aktivnosti, organiziraju i različite događaje kojima je osnovni cilj podizanje društvene svijesti o potrebama i mogućnostima te populacije.

– Najvažnije poruke koje šaljemo jesu da djeca s teškoćama u razvoju ne trebaju sažaljenje, nego podršku i razumijevanje a da mogu puno više od onoga kako ih društvo percipira – naglasio je.

Na Svjetski dan svjesnosti o autizmu djeca, zaposlenici, roditelji i mnogi prijatelji Zavoda zajednički će organizirati šetnju gradom. Nakon polaganja cvijeća na Spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva, uputiti će se prema Baščaršiji, gdje će tačno u 12 sati (ispred Sebilja) pustiti plave balone u zrak kao podrška svim osobama s autizmom u svijetu.

– Pozivamo sve građane BiH da razumiju i poštuju specifičnosti djece s teškoćama u razvoju, a nadležne vlasti da pojačaju odgovornost za cjelokupni sistem podrške toj djeci i odraslim osobama – naglasio je Direktor Zavoda “Mjedenica” Selmir Hadžić.

Posted by on 2017-04-01. Filed under Bosna i Hercegovina, Magazin, Svijet, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login