Djeca Srebrenice dobila “Kuću dobrih tonova”: Odrastanje uz muziku

Srebrenica

Srebrenica

U Srebrenici je otvorena ‘Kuća dobrih tonova’ čiji je osnivač muzičko udruženje ‘Superar’ koje organizuje časove plesa, klavira, gitare, njemačkogjezika i hor te odvodi djecu na putovanja, a sve to potpuno besplatno. Veliki nastup očekuje ih pred papom 6. juna u Sarajevu.

‘Superar Bosnia’ je osnovan 2012. godine, uz podršku Farmeri pomažu farmerima (Bauern helfen Bauern), i dio je Superar inicijative, koja postoji i djeluje u Austriji, Bosni i Hercegovini, Lihtenštajnu, Rumuniji, Republici Slovačkoj i Švicarskoj.

Više od 200 osnovaca iz opština Srebrenica i Bratunac dio su velikog muzičkog programa koji je pokrenula organizacija ‘Seljaci pomažu seljacima’ iz Salzburga, a kojeg sada vodi ‘Superar Bosnia’. U muzičkoj školi ‘Kuća dobrih tonova’, za sve polaznike besplatni su časovi učenja sviranja muzičkih instrumenata, plesa i njemačkog jezika. U horu ima četrdesetak članova koji su snimili spot i nastupiće pred papom, prilikom njegove posjete Sarajevu.

Polaznici su za veoma kratko vrijeme savladali tehniku sviranja na klaviru, harmonici, gitari i bubnjevima. Horska grupa snimila je i spot sa poznatim bh. estradnim umjetnicima. Tu muzičku numeru ovaj hor je uzvodio na nekoliko koncerata u Švajcarskoj i Austriji, a uskoro će i u Sarajevu.

„Ta će djeca 6. juna pjevati ispred pape, u Sarajevu”, najavljuje Ismar Porić, direktor organizacije Superar. “Dobili smo poziv iz Vatikana. Ne znam kako, ne znam gdje, ali link pjesme ‘People’ došao je do Vatikana i imaju želju da je djeca izvedu pred papom. Možemo reći da imamo velike reference. Krajem avgusta pjevaćemo na evropskom skupu, za Angelu Merkel, tako da su nam se velika vrata otvorila. Sad nam je samo nebo granica. Otvoreni smo za sve.“

Ranije su osnovci imali časove muzike na nekoliko lokacija, a sada je, uz pomoć Rotary kluba iz Salzburga, adaptiran objekat u centru Srebrenice i nazvan je Kuća dobrih tonova. Ovdje svakodnevno vježba više od 200 mališana, ističe Porić.

„Jako je čudno, ali u ovom projektu sve je besplatno, znači, djeca nikad ništa nisu platila i nikad ništa neće platiti. Putovanja sva pokrivamo mi, instrumente mi kupujemo, nastava je besplatna, tako da nama treba samo dobra volja da pokušamo nešto od njih napraviti, da ih usmjerimo na pravi put.“

I djeca i roditelji, oduševljeni su ovim projektom.

„U muzičku školu idem otkako smo počeli svirati i jako puno mi znači. Upoznajem nove drugove, učimo da sviramo. Ja sviram gitaru i pjevam u horu“, kaže jedan učenik, a njegova majka dodaje:

„Mislim da je ovo najbolja stvar koja se desila Srebrenici, pa rekla bih, u posljednjih najmanje deset godina. Nadamo se da će biti u mogućnosti ostati i raditi, i trajati što duže.“

Organizacija ‘Seljaci pomažu seljacima’ punih 20 godina pomaže povratnicima da dobiju krov nad glavom, a sada se fokusira na rad sa mladima, ističe Doraja Eberle, direktorica ove organizacije.

„Moja poruka djeci je da u ovoj ‘Kući dobrih tonova’ otkrivaju svoje talente, sklapaju prijateljstva, da razvijaju svoje sposobnosti“, kaže Eberle.

Na svečanom otvaranju ‘Kuće dobrih tonova’ bila je i rediteljica Jasmila Žbanić. Ima sve pohvale za ovaj projekt koji pokazuje drugo lice Srebrenice.

„Prvi put u Srebrenici vidim šarene balone, vidim razigranu djecu. Nisam ni znala da postoji ovoliko djece u Srebrenici. Ovo je okretanje jedne tužne slike Srebrenice u nešto što jeste život i što je prelijepo“, kaže Žbanić.

 

Aktivnosti ‘Kuće dobrih tonova’ proširile su se i na rad sa djecom sa posebnim potrebama. Toni Pešikan radi i sa najmlađim iz obdaništa u Srebrenici i Bratuncu.

„To su ujedno i antistres radionice. Kroz te radionice, korištenjem instrumenata, radimo motoričke vježbe, što ne znači da oni mogu biti perfektni muzičari, ali im mogu sigurno uljepšati taj dan, usrećiti, opustiti“, objašnjava Pešikan.

Djeca iz Srebrenice, svih nacionalnosti, daju primjer drugima kako se lako mogu otvoriti vrata Evrope, ističe Ćamil Duraković, načelnik Opštine Srebrenica.

„Svojim konceptom u Srebrenici, i suživota i zajedničke saradnje, možda smo ispred politika, visokih politika i onog što je danas aktuelno. Mi možemo komotno biti dio Evrope. Vidjeli ste da su naša djeca na evropskom jeziku izvela himnu Evrope, himnu Austrije, himnu Njemačke, himnu Bosne i Hercegovine. Unatoč svoj toj teškoj prošlosti i onome što nas, nažalost, može da unazadi, pokušavamo isplivati iz tog zajedno i kroz ove naše buduće generacije predvidjeti jedno dobro vrijeme koje će doći za Bosnu i Hercegovinu i za Srebrenicu“, kaže Duraković.

U toku ove godine, osnovci, članovi ‘Kuće dobrih tonova’, imaće niz nastupa u Bosni i Hercegovini i nekim gradovima Evrope.

Posted by on 2015-05-05. Filed under Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login