Dječiji program u sklopu MESS festivala

MESS festivalU okviru 53. Internacionalnog teatarskog festivala MESS bit će održan i dječiji program CHILDREN MESS u okviru kojeg će se predstaviti četiri teatarska ostvarenja za najmlađe iz Čilea, Norveške i Bosne i Hercegovine.

Veliki interes sigurno će izazvati norveška opera za bebe do dvije godine starosti Karoll, Karol, dok nam iz Čilea stiže Una Mañanita Partí…, a vidjet će je i najmlađi u Visokom i Goraždu. Bosnu i Hercegovinu će predstavljati produkcija Pozorišta mladih Mali Muk u režiji Darka Kovačovskog i Kraljica Veš-mašina u izvedbi BNP Zenica u režiji Jelene Kovačić. Predstave će ocjenjivati i dječiji žiri i publika, a iako su odrasli dobrodošli ovaj svijet pripada najmlađim messovcima.

– Children MESS odnosno dječiji program najstarijeg teatarskog festivala u regionu razvija teatarsku estetiku kod najmlađih i raduje nas što i ove godine možemo ponuditi maštovite i razigrane predstave našoj najmlađoj publici -najavila je Selma Spahić, selektorica Festivala i rukovoditeljica umjetničkih programa.

Baby Opera Karoll, Karol privući će publiku u šator u obliku školjke i predstaviti im instrumente koji podsjećaju na morska stvorenja neobična poput harfe u obliku morskog konja, gajdi, staklene zvonaste meduze i diaulosa. U ovoj operi bebe i odrasli imaju jednako važne uloge i pozvani su da istraže sobu i sve instrumente. Predstava je izvedena više od 400 puta pred više od 15,000 posjetilaca širom Norveške, Švedske, Farskih ostrva, Holandije, Francuske, Njemačke, Danske i Velike Britanije.

U izvedbi čileanskog Teatra de Ocasion, Una Mañanita Partí… predstavit će nam veselu družina koju čine Ana, Gaspar i Oliver koji kreću na put u kojem otkrivaju čega sve ima u prirodi – sunca, cvijeća, leptirića. U ovoj šarenoj avanturi Ana će na džinovskoj ptici letiti kroz pustinju, roniti među mjehurićima, istraživati džunglu. Bit će muzike i pjesme koji će doprinijeti da Una Mañanita Partí bude posve intimno i očaravajuće iskustvo.

Ukoliko to do sada nisu učinili, mališani će moći pogledati i dirljivu priču o Malom Muku koji ne pristaje na ucjene, laži i podvale, nego čistim srcem i dobrotom kreće u obračun sa licemjerstvom i pohlepom u borbi za istinu i pravdu.

Priča o Kraljici Vešmašini i njenom Kraljevstvu, neobična je verzija Romea i Julije sa sretnim završetkom. Upoznajte Čarapince, Potkošuljce, Ministra Šlaufa i Kraljicu Vešmašinu i ne zaboravite da svi imaju svoje priče, saopćeno je iz MESS-a.

Posted by on 2013-09-19. Filed under Kultura, MESS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login