Djela 36 eminentnih umjetnika na izložbi ‘VII Sarajevski salon’

Tradicionalna godišnja izložba “VII Sarajevski salon” u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo otvorena je večeras u galeriji Collegium artisticum u Sarajevu.

Kako je Feni kazao predsjednik Udruženja likovnih umjetnika KS Izet Alečković, “Sarajevski salon” ove godine obuhvata tehnike i discipline savremene umjetnosti, kao što su crtež, grafika, slika, skulptura, video i instalacija.

  • Učestvuje 36 autora koji su u ovoj godini bili najproduktivniji. Umjetnički savjet prati rad umjetnika tokom godine, njihov angažman i stvaralaštvo, obilaze se ateljei i zna se šta i koliko ko radi. Savjet je napravio respektabilnu i reprezentativnu ekipu koja ove godine predstavlja svoja djela – objasnio je Alečković.

Ističe da su učesnici afirmisani umjetnici, dobitnici niza nagrada i priznanja. U pitanju su ljudi koji iza sebe imaju izlaganja na izložbama svjetskog ranga, a koji su proslavili ove prostore kada je u pitanju likovna umjetnost.

Prva izložba ovog renomea održana je u nekadašnjem starom paviljonu u Titovoj ulici prije 50 godina. Nakon nekog vremena se “ugasila”, ali grupa likovnih umjetnika iz Sarajeva se zauzela da obnovi izložbu i ona je u posljednjih sedam godina zaživjela u današnjem formatu.

Posted by on 2019-01-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login