Djela bh. stvaralaca iz 14 država na Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu

knjiga

knjiga

Na ovogodišnjem 29. međunarodnom sajmu knjiga koji će biti održan od 19. do 24. aprila u Centru Skenderija u Sarajevu, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je, kao i proteklih godina, pokrovitelj predstavljanja književnog stvaralaštva, izdavaštva i naučne literature čiji autori vode porijeklo iz BiH, a žive izvan njenih granica.

Ove godine Ministarstvu se prijavilo 30-ak autora i izdavača iz 14 država (Austrije, Belgije, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Kanade, Luksemburga, Njemačke, Slovenije, Srbije, Švedske i Velike Britanije). Njihova djela bit će predstavljena na centralnoj bini Sajma ”Bosanska kuća”.

Novina u odnosu na prethodne godine je predstavljanje naučne knjige dijaspore, odnosno naučne knjige koja obrađuje položaj, stanje i problematiku iseljeništva, te njihove razvojne resurse.

U posebnom bloku namijenjenom naučnoj knjizi dijaspore bit će predstavljena djela dr. sc. Azre Hromadžić, docentice na Odsjeku za antropologiju u Maxwell School of Citizenship na Univerzitetu u Syracuseu (SAD); dr. sc. Hariza Halilovića, socijalnog antropologa, vanrednog profesora pri Centru za globalna istraživanja (Centre for Global Research) na RMIT University Melbourne (Australija); te prof. dr. Adnana Efendića, profesora ekonomije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Predstavljanjem naučne knjige dijaspore, Ministarstvo želi skrenuti pažnju na jedan od najvećih neiskorištenih resursa BiH – na brojnu naučnu dijasporu, vrhunske stručnjake porijeklom iz BiH uposlene na univerzitetima, naučnim institutima ili u privredi u državama prijema.

– Namjera nam je da ih njihovim djelima bar djelimično vratimo u BiH, doprinesemo njihovom povezivanju s naučnom zajednicom u BiH, te potaknemo korištenje resursa naučne dijaspore za razvoj BiH – navode za Fenu iz Sektora za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Posted by on 2017-04-13. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login