Djelomičan oporavak turizma u Egiptu

Egipat, turizamMinistar turizma Egipta je prije nekoliko dana saopćio da je njegova zemlja otvorena za turiste koji konzumiraju alkohol i nose bikinije, kako bi privukla najmanje za petinu više turista nego što je to bio slučaj prošle godine.

Turizam je jedan od glavnih stubova egipatske ekonimije a nakon revolucije u kojoj je sa vlasti zbačen Hosni Mubarak, ova privredna grana trpi ozbiljne posledice jer Egipat posećuje sve manje gostiju, navodi Telegraph.co.uk.

Hisham Zazou, ministar turizma, rekao je da je vlada postigla nekoliko značajnih unapređenja u sektoru turizma, kao i da je sa radikalnim muslimanskim grupama koje se zalažu za zabranu alkohola i nošenja bikinija postignut sporazum da se zabrana ipak ne primjenjuje.

‘Bikini je dobrodošao u Egipat, a alkohol se i dalje služi u restoranima’ – rekao je Zazou prilikom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

‘Imali smo razgovore sa radikalnim Salafi grupama i oni razumiju značaj turizma za Egipat, ali još ima pojedinaca koji se zalažu za zabranu, međutim ti glasovi ne dolaze iz redova vođa’ – dodao je.

Vlada predsjednika Mohameda Morsija nedavno je donijela odluku da poveća porez i takse na alkohol, ali je te mjere vrlo brzo povukla nakon kritika liberala i turističkog sektora.

Prije ustanka u kojem je Mubarak zbačen sa vlasti turizam je Egiptu donosio skoro desetinu društvenog bruto proizvoda, u 2010. godini zemlju je posjetilo blizu 15 miliona turista koji su u Egiptu ostavili skoro 13 milijardi dolara, ali se prihod narednih godine skoro prepolovio zbog manjeg broja gostiju.

Prema riječima ministra turizma u 2012. godini došlo je do djelimičnog opravka u turističkom sektoru. Egipat je tada posjetilo oko 11,5 miliona turista koji su generisali prihod od oko 10 milijardi dolara.

U prvom kvratalu ove godine Egipat je posjetilo oko tri miliona turista, 14,6 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Egipatska dugoročna turistička strategija je da do 2022. godine privuče u zemlju 30 miliona turista i ostvari prihod od 25 milijardi dolara i ona se smatra jednim od najvažnijih državnih prioriteta, prenosi B92.

Kako bi se pomoglo što bržem ostvarivanju ovog plana ministarstvo turizma je u glavnim turističkim mjestima instaliralo kamere koje na veb sajtu uživo prikazuju ono što se u njima dešava.

‘Želimo da ljudima pokažemo da su u Egiptu sigurni, a najbolji način za to je da ljudi u realnom vremenu mogu da vide šta se u ljetovalištima dešava. Sljedeći korak je da ove prizore javno prikazujemo na velikim ekranima u gradovima u svijetu, kao što su Pariz i New York’ – rekao je egipatski ministar turizma.

Posted by on 2013-05-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login