Do 1. septembra se moraju ukinuti “dvije škole pod jednim krovom”

Dvije škole pod jednim krovomSud u Mostaru presudio je da postojanje “Dvije škole pod jednim krovom” u Stocu i Čapljini u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) krši zakon o Zabrani diskriminacije, te je dao resornom ministarstvu rok do 1. septembra da tu praksu ukine.

Prema presudi, resorno kantonalno ministarstvo i ove dvije osnovne škole počinili su diskriminaciju, jer su organizovanjem škola na etničkom principu i donošenjem i implementacijom školskih planova i programa na etničkom principu odvajali učenike u školama ovog kantona na osnovu njihove etničke pripadnosti.

Tužbu u ovom slučaju podnijelo je udruženje “Vaša prava” iz Sarajeva, a presuda je donesena jučer. Ovo je prva presuda u BiH vezana za etničku segregaciju djece u školama, prenosi portal “diskriminacija.ba”.

U Federaciji BiH danas postoje ukupno 34 obrazovne ustanove organizovane po sistemu “Dvije škole pod jednim krovom”, i to u tri kantona – u Srednjolbosanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Prema prošlogodišnjem Izvještaju EU o napretku BiH, zemlja u procesu priključenja mora ukinuti ovakav sistem školovanja. U distriktu Brčko 2000. godine uveden je integrisani školski sistem.

Posted by on 2012-04-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login