Dodjela stipendije Fondacije ‘Karim Zaimović’

Dodjela stipendije Fondacije „Karim Zaimović“ za školsku 2018./2019. godinu te zvanično proglašenje ovogodišnje stipendistice, bit će održano danas u prostorijama Festivala MESS.

Karim Zaimović
Karim Zaimović

Ovom prilikom će se gostima i medijima obratiti članovi Upravnog odbora Fondacije “Karim Zaimović” i ovogodišnja stipendistica.

Fondacija “Karim Zaimović” je osnovana 1996. godine s ciljem očuvanja imena i djela novinara i književnika Karima Zaimovića koji je poginuo u augustu 1995. godine kao žrtva granatiranja Sarajeva u 25. godini. Osnivači Fondacije su Nezavisni magazin “Dani” iz Sarajeva, Radio Zid iz Sarajeva, Nezavisna unija profesionalnih novinara iz Sarajeva, izdavačka kuća SAF iz Celja, te porodica Zaimović, u cilju stipendiranja studenata sa izrazitim talentom iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva, kao i pružanja podrške mladim talentima iz navedenih oblasti.

Karim Zaimović, čije ime nosi Fondacija, bio je jedan od najtalentiranijih novinara i književnika svoje generacije. Autorske tekstove je počeo objavljivati u 14. godini na trećem programu Radio Sarajeva, kada je uspostavio i blisku saradnju s najznačajnijim medijima na prostoru bivše Jugoslavije.

Njegova knjiga priča “Tajna džema od malina” objavljena je posthumno već u pet izdanja, a nekoliko priča je prevedeno na više svjetskih jezika. Prozno stvaralaštvo Karima Zaimovića uvršteno je u više antologija bošnjačke i bosanske priče, te pregleda recentne bosanske književnosti. U produkciji hrvatskog Radija Zagreb i Radija BiH izvedene su i dvije radio drame nastale na scenarističkom predlošku njegovih radova.

U dosadašnjem radu Fondacija je dodijelila preko 30 stipendija i posebnih priznanja, kao i dvije novinarske nagrade uspješnim mladim novinarima. Stipendija se dodjeljuje studentima/cama završnih godina Akademije likovnih umjetnosti, Akademije scenskih umjetnosti, Muzičke akademije, studija književnosti na Filozofskom fakultetu i studija žurnalistike na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, a na osnovu postignutog uspjeha tokom studija i ostvarenih vannastavnih aktivnosti.

Posted by on 2019-12-30. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login