Dogodilo se na dašnji dan

Na današnji dan 09. januara:

na današnji dan1799. – Porez je temelj svake države, i oduvijek se na neki način prikuplja. U davna doba uzimao se ako treba i ognjem i mačem, ali 1799. Velika Britanija je uvela porez na dobit, kao prvo organizirano prikupljanje novaca za potrebe države od poduzetnika.

1905. – Prva od nekoliko ruskih revolucija koje su na kraju rezultirale uvođenjem komunizma počela je upravo na današnji dan 1905. godine kada su carski vojnici otvorili paljbu na povorku prosvjednika protiv cara Nikole.

1954. – Na današnji dan rođen je Mirza Delibašić – veliki košarkaš, jedan od najvećih u generaciji koja je dominirala našim prostorima i cijelom Evropom, pa i svijetom. Dosegnuo do vrha Evrope sa sarajevskom Bosnom, bio prvak svijeta, olimpijski prvak. Njegovim odlaskom košarka na bivšem prostoru Jugoslavije ostala je bez posljednjeg romantičara.

1969. – Nakon Drugog svjetskog rata ljudi su tražili načine kako povezati zemaljsku kuglu na što brži način, pa je izveden prvi probni let nadzvučnog putničkog aviona, poznatog Concordea, i to na nebu iznad Bristola 1969. godine.

1968. – Fascinantno je da je vrhunac borbe za prevlast u svemiru prošao pred 41 godinu. Amerikanci su prividni pobjednici spuštanjem nekoliko posada na površinu Mjeseca, a istraživanja površine Zemljinog satelita obavljale su i male automatske letjelice, od kojih je zadnja sletila na Mjesec sada već daleke 1968. godine.

1996. – Obustavljen je vazdušni humanitarni most za Sarajevo, najveći vazdušni most u historiji vazduhoplovstva poslije sovjetske blokade Berlina. Tokom tri i po godine agresije na BiH, obavljeno je 13.000 humanitarnih letova kojima je dopremljeno više od 160.000 tona pomoći.

Rođendani slavnih osoba na ovaj dan pretežno su iz muičkog i literarnog svijeta, počevši od Karela Čapeka, čovjeka koji je izmislio pojam robota i Simone de Beauvoir, do muzičara kalibra Les Paula, Joan Baez i Jimmyja Pagea.

Posted by on 2014-01-09. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login