Dogs Trust: Šinteraja više ne može biti

psi lutalicePredstavnici Fondacije Dogs Trust kao i svih ostalih relevantnih aktera iz vladinog i nevladinog sektora pozvani su jučer da prisustvuju sastanku na kojem se raspravljalo o mjerama za rješenje problema pasa lutalica u Kantonu Sarajevo.

Rasprava i zaključci upućuju da su lokalne vlasti odlučnije da riješe problem pasa lutalica te da razmatraju i traže rješenja koja su u skladu sa važećim Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, što je naravno jedino i logično, moguće i prihvatljivo, saopćeno je iz Dogs Trusta.

Također, izražena je i veća podrška za model koji Dogs Trust zagovara, a to je centralizirano rješenje kroz uspostavu jedinstvenog kantonalnog preduzeća za upravljanje populacijom pasa u KS.

Kako se navodi u saopćenju, do određenih nedoumica u javnosti je došlo zbog korištenja neadekvatnih termina, kao što su kafilerija i šinteraj, za nešto što je po ponuđenom opisu zadataka, uklanjanje samo agresivnih, bolesnih i zaraženih pasa, zapravo higijenski servis.

-Da pojasnimo, bilo koja institucija koja će biti aktivirana ili reaktivirana će morati djelovati u okviru sada važećeg Zakona.  – Dogs Trust i veterinarske inspekcije spremni su podržati jedino mjere i aktivnosti koje su u skladu sa Zakonom jer smo uvjereni da se njegovom boljom primjenom može doći do rješenja problema pasa lutalica. Nastavit ćemo pratiti situaciju i biti konstruktivan partner vlastima – koje jedine mogu i moraju rješavati ovaj problem, sve dok se stvari kreću u okviru Zakona – navodi se u saopćenju Dogs Trust-a.

Ističe se da Dogs Trust nije učestvovao u dijelu rasprave koji se tiče azila Prača, te je za sve relevantne informacije o ovom pitanju najbolje kontaktirati direktno nadležne vlasti.

U međuvremenu, Dogs Trust nastavlja s provođenjem jesenje kampanje masovne sterilizacije koja je jedna od osnovnih mjera Zakona.

Njome su primarno obuhvaćene lutalice, ali i vlasnički psi, uključujući i one tek udomljene.

Posted by on 2014-09-16. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login