Dogs Trust: Sterilisan 2.771 pas

psi lutaliceTokom 29 dana koliko je trajala kampanja masovne sterilizacije, obrađen je 2.771 pas, čime je ukupan broj pasa obrađenih uz podršku Dogs Trusta u protekle dvije godine dostigao cifru od oko 8.000, pokazuju preliminarni rezultati, saopćeno je iz Dogs Trusta BH.

Kampanja, koja je organizirana u saradnji s lokalnim vlastima, klinikama i nevladinim organizacijama počela je 15. septembra a završila 18. oktobra.

Prema još nepotpunom izvještaju, od 2.771 obrađenog psa, 1.954 su bili psi-lutalice, a 817 vlasnički psi.

-Dogs Trust je izuzetno zadovoljan radom svog predstavništva u BiH koje svesrdno pruža savjetodavnu, tehničku, ali i finansijsku potporu vlastima i ostalim lokalnim akterima u procesu provedbe Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH- rekao je vođa međunarodnog odjela Dogs Trusta Gareth Thomas.

Dodao je da je Dogs Trustohrabren nedavnim pomakom u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo, te da namjerava nastaviti sa svojom značajnom podrškom s ciljem da se što prije uspostavi trajni sistem za upravljanje populacijom pasa”.

Dogs Trust vjeruje da je potpuno i dosljedno provođenje Zakona, kroz uspostavu samoodrživog sistema za upravljanje populacijom pasa, koji će između ostalog djelovati i na glavni uzrok problema – neodgovorno vlasništvo, jedini pravi put da se dođe do trajnog rješenja problema, u skladu s opredjeljenjem BiH za EU integracije.

– Psi-lutalice su napušteni vlasnički psi i njihovi potomci, dakle na ulicama su radi neodgovornog vlasništva. Njihov broj te napadi na ljude i imovinu predstavljaju veliki problem za zajednicu, što je sve greška ljudi – kako neodgovornih vlasnika tako i vlasti koje su do sad slabo provodile zakon- rekao je šef Predstavništa Dogs Trusta u BiH Anel Bećirović.

Pozvao je također još jednom sve koji učestvuju u provedbi zakona da to urade hitno, sveobuhvatnoi i dosljedno, time rješavajući sadašnji problem, ali i sprečavajući njegovo ponavljanje u budućnosti.

Posted by on 2014-10-21. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login