Dokumentarac “Povratna karta za Prijedor” na France 24

Prijedor

Prijedor

Francuski TV kanal “France 24” emitirat će u nedjelju, 20. aprila, 17- minutnu dokumentarnu reportažu “Povratna karta za Prijedor”.

Kako je navedeno u opisu reportaže, u proljeće 1992. godine kad je BiH proglasila nezavisnost, izbio je rat, srpske snage su preuzele kontrolu regije Prijedora. Svi nesrbi su svrgnuti s vlasti.

Hiljade stanovnika, uglavnom Bošnjaka i Hrvata su deportirani u tri logora: Omarska, u rudarskom kompleksu, Keraterm, tvornica keramike, i u selu Trnopolje, poznat kao trokut užasa. Brojni masakri su izvršeni, silovanja, mučenja i pogubljenja su bili svakodnevnica zatvorenika.

Izvedeno je etničko čišćenje u regiji Prijedora u kojem je bilo ukupno 3.000 žrtava.

Do sada je ekshumirano 2008 žrtava, identificirano i njihova tijela su predata porodicama. Oko 1.200 osoba se smatra nestalim i još se traga za njima u području Prijedora.

Dvadeset godina nakon rata Bosna i Hercegovina i dalje iskopava mrtve. Prošlog septembra, najveća masovna grobnicaje otkrivena u blizini Prijedora, na sjeverozapadu zemlje. Za jedne, rane prošlosti nisu zarasle, za druge, treba izbrisati prošlost.

Reportažu su realizirali Severine Bardon, Sebastien Lafargue, Olivier Marzin i Selma Baždalić.

Posted by on 2014-04-20. Filed under Prijedor, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login