Dokumentarni film “Dom” Zdenka Jurilja na SFF-u

Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival

Dokumentarni film “Dom”, reditelja Zdenka Jurilja i producentske kuće Kadar iz Širokog Brijega, sudjelovat će na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu (SFF) u takmičarskom programu dokumentarnog filma 2017. godine.

“Dom” se bavi sudbinom stanovnika u Hrvatskoj, koji zbog bankarskih kredita, dugovanja za komunalije, struju, vodu…preko noći ostaju bez svojih domova.

Cijela priča filma stavljena je u okvir takozvanog direktnog pristupa (opservacijski dokumentarac, s lica mjesta), u kojem će se kroz slojevite sudbine ljudi, javnosti predočiti u kakvom se stanju čovjek, pojedinac ili porodica može naći kada zakaže sistem zaštite i kada se goli kapitalizam, profit, digne iznad države i njenih zakona.

Njihova svjedočenja, emotivna stanja, zabilježena su kamerom.

U tom spektru ljudskih sudbina, zastupljeni su i pojedinci koji su svojom imovinom jamčili za kredit svog susjeda, prijatelja, poznanika…

“U filmu je prikazano licemjerstvo, socijalna neosjetljivost i bahatost banaka, sudskih ovršitelja”, kazao je za Fenu reditelj Jurilj, napomenuvši kako mu je iznimna čast što će učestvovati na Sarajevo Film Festivalu.

Ove godine, u takmičarskom programu dokumentarnog filma SFF-a je ukupno 14 filmova.

Posted by on 2017-07-14. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login