Dokumentarni film “Saraj’vo” otvara 22. Modul memorije

Saraj'vo

Saraj’vo, Mustafa Mustafić

Premijerom dokumentarnog filma “Saraj’vo”, autora Mustafe Mustafića danas u Sarajevu zvanično će početi 22. izdanje kulturološkog programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Modul memorije.

Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković najavio je da će ovogodišnji program Modula memorije biti raznovrstan te da će sadržavati film, teatar, razgovore i fotografiju.

– Bavimo se različitim temama, a u središtu svih njih je obični čovjek, koji je, po konceptu Modula memorije, središte kosmosa – istakao je Kreševljaković na današnjoj pres-konferenciji.

Modul memorije je, kaže, uvijek samo postavljao pitanja, a neka od njih su da li se bojimo suočavanja sa samim sobom, bojimo li se drugih ili sebe, osjećamo li se zaboravljenim ili smo mi možda nešto zaboravili.

Napomenuo je da je na današnji  dan počela opsada Sarajeva i borba za slobodu te da Modul memorije podsjeća da ta borba nikada ne prestaje.

– Iako se bavi teškim temama, Modul memorije ima za ideju potrebu da u nama probudi nadu i optimizam, koji su pokretači inspiracije da gradimo nas, kao bolje ljude i da tako gradimo bolji svijet. Teška tema koja oduvijek u nama budi nadu i optimizam kao inspiraciju je Sarajevo – naglasio je direktor MESS-a.

To je i razlog zbog kojeg će sutrašnji Modul memorije otvoriti film “Saraj’vo” autora Mustafe Mustafića, koji pojašnjava da film nije nazvao Sarajevo već Saraj’vo, jer je to tipičan način na koji Sarajlije nazivaju svoj rodni grad.

Razlog zbog kojeg se odlučio da napravi ovaj film jeste što je i sam Sarajlija te je želio da napravi film o Sarajevu.

Ispričao je da je ideja za film nastala kada je predavajući na Sarajevo film Academy pokazivao studentima dokumentarce kao što je kultni film Waltera Ruttmanna “Berlin, simfonija velegrada” iz 1927. godine te Dzige Vertova “Čovjek s filmskom kamerom” iz 1925.

– Pokazujući te filmove došao sam na ideju, zašto ne bih napravio neki sličan film o Sarajevu – kazao je Mustafić.

Pojasnio je da su u filmu prikazali Sarajevo tokom četiri godišnja doba, što puža priliku da se isti kadrovi vide pod različitim okolnostima.

– Međutim, pokušali smo da fokus stavimo na ljude, građane Sarajeva, jer je Sarajevo prepoznatljivo upravo po tome – istakao je, dodajući da je način na koji su radili nešto drugačiji nego što je uobičajeno, jer je koncipiran samo na slici i muzici, bez teksta i izjava.

Producentica filma “Saraj’vo” Amra Bakšić- Čamo također je istakla da se radi o netipičnom filmu koji je sniman pet godina te zbog toga predstavlja svojevrsnu petogodišnju hroniku grada satačke gledišta autora Mustafića.

– Film je povezao mnoge generacije i to je ono što je najzanimljivije u ovom filmu – smatra ona.

Kako je rekla, svi koji se bave umjetnošću i kulturom u Sarajevu, znaju da tu postoji važan problem, a to je karika nepovezanosti generacija, jer “svaka generacija pokušava da zauzme prostor na kulturnom i umjetničkom polju i ponaša se kao da od nje sve počinje”.

– Zbog toga se i Modul memorije i ovaj film bore protiv toga, a “Saraj’vo” vertikalno i horizontalno sastavlja generacije – zaključila je producentica Bakšić- Čamo.

Posted by on 2017-04-06. Filed under Kultura, MESS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login